Timișoara Capitală Culturală Digitală, propunerea lui Marilen Pirtea în condițiile actuale: „Ar fi o premieră de succes pentru comunitatea noastră și pentru România”

1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

Rectorul UVT Marilen Pirtea propune un nou concept de organizare a evenimentelor culturale din 2021, în contextul epidemiologic. Pentru că UVT este partener în organizare, Marilen Pirtea a sugerat ca titulatura primită de orașul de pe Bega să devină „Timișoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană”. 

Pentru că situația epidemiologică este o chestiune incertă, Marilen Pirtea este de părere că soluția cea mai potrivită pentru anul 2021 este ca evenimentele ce vor avea loc să se desfășoare într-o manieră digitalizată, pentru a specula momentul. „Așteptările pentru o largă participare a publicului la acțiuni culturale s-au diminuat drastic. Unele voci dezbat deja public oportunitatea unei retrageri tactice, prin care să fie amânat programul din 2021 pentru 2022, fără să avem nicio garanție că regulile de izolare și limitare drastică a evenimentelor cu participare numeroasă se vor relaxa în acest termen. În acest context, consider că ar fi mai înțelept să privim apropierea anului 2021 ca pe o provocare și să ne imaginăm cum este posibil să transformăm, în favoarea noastră, posibila percepție nefavorabilă a condițiilor pentru 2021. Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital și online mare parte din programul capitalei culturale europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022”, precizează rectorul UVT, Marilen Pirtea.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Ca soluții, centrele de dezvoltare ITC din cadrul marilor companii locale ar fi pionii principali, urmate de voluntari studenți, cadre didactice. Prin trecerea în digital, se așteaptă ca și oamenii să fie mult mai activi și să participe de peste tot din lume și să experimenteze cultura bănățeană. „Proiectul poate fi chiar răspunsul integrativ pe care Europa îl va avea în fața provocărilor globale ridicate de criza epidemiologică și consecințele sale pe termen lung. Ar fi o premieră de succes pentru comunitatea noastră și pentru România. Avem motive reale de optimism pentru reușita unei treceri rapide spre comunicarea digitală a producțiilor culturale, așa încât programul să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital”, a mai transmis Marilen Pirtea, rectorul UVT.

untitled design set 970x90 px