UPDATE. Catastrofă la Moldova Nouă! 800 de tone de substanțe chimice au ajuns în Dunăre!

explo 1000x200

O barjă sub pavilion românesc s-a scufundat la 300 de metri de Moldova Veche. Aceasta transporta ceva mai mult de 800 de tone de îngrășământ NPK 81624. Este vorba despre un compus ce conține azot, fosfor și potasiu. Din câte se pare, mare parte din încărcătură a ajuns în apele fluviului. Pericolul unei poluări de proporții este foarte crescut.

Cititorii Express de Banat care au surprins barja scufundându-se au trimis poze pe adresa redacției, contact@expressdebanat.ro.

UPDATE „Monitorizăm situația. În teren sunt echipe de specialiști de la Sistemul de Gospodărire a Apelor și de la Agenția pentru Protecția Mediului pentru efectuarea de măsurători și de analizare a eventualelor efecte asupra mediului pe care le poate avea încărcătura barjei”, a spus Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic.

Marfa a fost transportată în baloți, iar specialiștii spun că în cazul în care aceștia nu s-au spart, efectele de poluare sunt minime.

„Au fost anunțați cei de la Administrația fluvială a Dunării și, probabil, în câteva zile vor scoate barja. Mobilizarea este de amploare, dar din câte am înțeles ambalajul este rezistent la apă. Toată lumea speră să nu se ajungă la dizolvarea sacilor. Martorii spun că barja s-a scufundat în doar câteva minute, nimeni nu cunoaște motivele, cel puțin deocamdată. Periodic, se ridică probe din locul incidentului să vedem care este situația”, a declarat Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă, pentru www.expressdebanat.ro.

barja

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte!

Comments

  1. nostalgiaresita says:

    Domnule Dani Stanciu , ingarsamintele sunt NPK nu MPK asa chiar cum a-ti spus ….azot ,fosfor si potasiu(NPK)…Sper sa nu va suparati ….

  2. cristian says:

    Pai ce mai e de zis?Ca la noi la nimeni.Acum pe langa poluarea orasului cu praf radioactiv din iazurile de decantare cand incep vanturile puternice…. ce mai conteaza o barja scufundata? Ce mai conteaza o apa contaminata stiind ca alimentarea cu apa a orasului se face din Dunare?Ce mai conteaza cand o strada din pamant(exemplu straduta din spatele blocului 42 cu parcarea de la blocul 26 care de 25 de ani a fost pregatita odata sau de doua ori pentru a fi asfaltata dar nu s-a mai ajuns la asfaltare?E o vorba din batrani:,,ca la noi la nimeni´´ sau cum se spune ca America ar fi tara tuturor posibilitatilor…. gresit spus,se pare ca tara ar fi cu adevarat Romania.