Soarta castelului Mercy, în mâinile proprietarului privat. Administratorul public al Timișului: „Controlul nu e la noi, la autoritatea publică”

Consiliul Județean Timiș ar fi vrut să susțină reabilitarea Castelului Mercy, unul dintre cele mai vechi din județul Timiș, susține administratorul public al județului, însă, cum proprietarul este unul privat, nu poate decât să aștepte lansarea unor programe de finanțare care să sprijine persoanele fizice să revitalizeze monumentele pe care le dețin. 

Aflat în ruină, Castelul Mercy din Carani nu are șanse să fie readus la lumină decât dacă proprietarul, un om de afaceri din Banat, va investi în reabilitarea sa. Până acum nu a făcut-o. Construit în anii 1733-1734, castelul a fost naționalizat și transformat în C.A.P. după 1948, iar după 1989 castelul a fost restituit unui urmaș din Austria.  

„În februarie am înaintat către Ministerul Culturii o solicitare în privința clarificării statutului acestuia și dacă există vreo posibilitate prin care noi să finanțăm o reabilitare și, din păcate, am primit un răspuns negativ pentru că vorbim de o proprietate care ține de o persoană fizică, însă am înțeles că există unele programe de finanțare care ar putea să vină în ajutorul acestor persoane fizice pentru a reabilita aceste monumente frumoase. La momentul acela când am primit răspunsul, în luna martie, nu era niciun apel deschis, așteptăm să apară apelurile și apoi vom informa proprietarul clădirii. Deocamdată, controlul nu e la noi la autoritatea publică, însă încercăm prin aceste demersuri și printr-o posibilă colaborare cu privații să facem ceva pentru județul nostru.”, a declarat Marian Vasile, administratorul public al județului Timiș.

Cel mai avansat proiect de reabilitare a unui monument din Timiș este al Conacului Mocioni de la Foeni.

„Este un proiect frumos, cu o cofinanțare destul de mare din partea noastră, dar ne asumăm dezvoltarea turistică și socio-economică la nivelul județului, astfel încât aceste oaze care sunt îndepărtate de Timișoara să poată prospera. E un proiect care va fi semnat în următoarele săptămâni pe programul RO-CULTURA și facem tot ce ne stă în putință să îl executăm cât mai bine. Este un proiect destul de complex, presupune și descărcări arheologice, diverse soluții care vor trebui să fie aprobate de Comisia Națională a Monumentelor. Acesta este conacul Mocioni care ține de atribuțiile CJT.”, a explicat Marian Vasile.

CITEȘTE ȘI: Încă un pas pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni. CJT vrea să îl revitalizeze cu bani europeni

În privința Castelului Huniade din Timișoara, închis de ani de zile pentru reabilitare, CJ Timiș intenționează să finanțeze lucrările, cu bani prin PNRR. Deocamdată a fost finalizată documentația DALI, urmând etapa proiectului tehnic. „Avem intenția de a prelua controlul pentru elaborarea proiectului tehnic și să avem cel puțin o parte a castelului finalizată până în anul 2023, când vom fi Capitală Europeană a Culturii.”, a concluzionat administratorul public.

Foto: romanianturism.com

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/