Încă un pas pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni. CJT vrea să îl revitalizeze cu bani europeni

casinoherculane by sungarden

Consilierii județeni au aprobat revocarea dreptului de administrare a Primăriei Foeni asupra Conacului Mocioni, astfel încât acesta să poată fi eligibil la finanțare pentru reabilitare și revitalizare, cu granturi norvegiene. Anterior, consilierii au aprobat documentația tehnico-economică, respectiv faza de documentație de avizare a lucrărilor de intervenție pentru acest obiectiv de investiție.

Pasul următor este intrarea obiectivului pe finanțare europeană. După ce această finanțare va fi accesată, CJT poate lansa în licitație proiectul tehnic și execuția lucrărilor.

„Decizia luată în plen face parte dintr-o serie de măsuri pe care trebuie să le luăm pentru a fi eligibili la finanțarea proiectului. Una dintre ele este ca CF-ul să fie curat, pentru că era dat în drept de folosință către Primăria Foeni. Am retras dreptul de folosință, acum conacul e în totalitate în proprietatea CJ și în folosința CJ. Cei din aparatul de specialitate au câteva lucruri de modificat, noi sperăm ca săptămâna viitoare să depunem tot ceea ce a fost necesar a fi implementat și cu începutul lunii mai să semnăm contractul de finanțare. Este vorba despre un proiect de 3,5 milioane de euro, dintre care aproape 2 milioane de euro reprezintă fonduri norvegiene, diferența va fi suportată din bugetul consiliului județean. Tot din mai, pentru că avem prevăzuți în buget bani pentru proiectul tehnic, vom da drumul și la proiect, dacă reușim să semnăm contractul de finanțare.”, a spus vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa.

Lucrările propriu-zise ar trebui să dureze trei ani de la data demarării acestora.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

„Sperăm ca în 3 ani și jumătate să fie finalizat și implementat proiectul, să transformăm conacul, să îl reabilităm, să îl aducem la valoarea la care merită, fie un punct muzeal acolo, un punct pentru activități artistice și alte lucruri culturale.”, a mai spus Proteasa.

Conacul Mocioni a fost ridicat în 1750 și este monument istoric de importanță națională. În prezent, clădirea adăpostește căminul cultural și grădinița din Foeni.

CITEȘTE ȘI: Conacul Mocioni din Foeni, reabilitat prin granturi norvegiene. CJT vrea să îl introducă în circuitul turistic timișean

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/