Dan Barna sare în apărarea lui Dominic Fritz: „Se încearcă intimidarea unui ales local prin declarații lipsite de respect pentru victimele Nazismului!”

untitled design set 970x90 px

Sloganurile de la protestele din Timișoara, denunțate în Parlament! Vicepremierul Dan Barna a criticat valul extremist tot mai prezent în societatea românească și spune că se încearcă intimidarea primarului Fritz prin scandări care denotă bătaie de joc vizavi de victimele Nazismului și Fascismului.

Vicepremierul Dan Barna a denunțat antisemitismul și rasismul în Parlamentul României imediat după discursul deputatului Silviu Vexler. Alesul minorităților naționale din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a fost deranjat de scandalul care o implică pe actrița Maia Morgenstern, dar și de remarca unui deputat care spunea acum o săptămână că se află în România, nu în Fâșia Gaza. Barna le-a bătut obrazul colegilor parlamentari din AUR și a amintit mai multe episoade recente care s-au produs ca urmare a inflamărilor comise de partidul lui George Simion. Useristul l-a menționat pe primarul Timișoarei, hulit în spațiul public de către protestatari cu invective specifice anilor de după război. „Atunci când suntem indiferenți tolerăm intoleranța. Așa se nasc monștrii, așa s-au născut în anii ’30 și ’40, așa se întâmplă și astăzi: din indiferență, din iresponsabilitate și din nepăsare. Ne uităm adesea în altă parte și ridicăm din umeri pentru că aceasta este realitatea când o actriță iubită și respectată este amenințată grotesc pentru că în mintea unui nefericit diferența înseamnă amenințare. Ne uităm în altă parte când folosim dublul limbaj când un personaj public salută complice criminali de război. Și tot în altă parte ne uităm când la Timișoara, da, la Timișoara, se încearcă intimidarea unui ales local prin declarații lipsite de respect pentru victimele nazismului!”, a transmis vicepremierul.

Declarațiile vin în contextul în care mai mulți timișoreni s-au adunat în jurul locuinței primarului Fritz, unde și-au strigat nemulțumirile și au folosit un limbaj violent. Mai mult, tot la Timișoara a fost întocmită o listă cu persoanele publice care critică seria de proteste. Poze și linkuri către conturile de Facebook ale celor 30 de intelectuali vizați au apărut pe un grup al rețelei de socializare. Vasile Popovici, fostul ambasador al României în Maroc și Portugalia, a reacționat când a observat că este printre primii numiți: O listă similară o făcuse pe vremuri și Vadim Tudor și cerea tot așa, să fim luați la țintă. Într-o țară în care instituțiile funcționează, procuratura s-ar sesiza imediat și s-ar ocupa de Cosmina Enache pentru instigare la violență. La noi însă se amenință cu moartea și se protestează după miezul-nopții – fără probleme. Cică asta e libera exprimare. De ce nu? Hoardelor trebuie să le arăți cu degetul vinovatul, fiindcă știu ele ce e de făcut. În numele liberei exprimări”.

CITEȘTE ȘI: Încă o noapte cu proteste la Timișoara. Manifestanții au mers din nou în fața casei primarului Fritz

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/