Castelul Huniade, respins de la finanțarea prin PNRR. Alin Nica acuză influențe politice

castelul huniade

Castelul Huniade nu se regăsește între cele 5 obiective naționale care vor primi finanțare din PNRR pentru reabilitare. Consiliul Județean Timiș contestă decizia comisiei de selecție. Reclamă netransparență și influența UDMR în acest proces. 

Pentru reabilitarea Castelului Huniade autoritățile județene au estimat că ar avea nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro. 10% din această sumă și-au propus să obțină prin Programul Național de Redresare și Reziliență. CJ Timiș a depus în luna martie o cerere în acest sens, iar în aprilie a constatat că acest obiectiv nu se află între cele eligibile, respectiv: Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor (jud. Hunedoara), Ansamblul Castel Beldy (jud. Sălaj), Castelul Kalnoky din Valea Crișului (jud. Covasna), Castelul Teleki Gornești (jud. Mureș) și Castelul Urmanczy (jud. Harghita).

CITEȘTE ȘI: Porțile Castelului Huniade, în continuare ferecate. Sunt aproape 15 ani de când impozanta clădire a fost închisă pentru restaurare

CJ Timiș va depune o contestație administrativă în care reclamă faptul că nu a fost notificată, așa cum cerea procedura, de rezultatul selecției, nu știe nici ce punctaj a obținut, iar criteriile de evaluare nu au fost detaliate. Mai sunt aduse și critici legate de influența politicului.

„Selecția proiectelor care sunt admise la finanțare s-a făcut în mod netransparent, nici acum nu știm care sunt punctajele celorlalți competitori. Ceea ce știm este că nu unul, nu două, ci 3 din cele 5 castele selectate pentru finanțare provin din județele Mureș, Covasna și Harghita, lucru care ne ridică anumite suspiciuni, știut fiind faptul că persoana care s-a ocupat de scrierea acestei părți din PNRR este Csilla Hegedüs (n.r, secretar de stat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), care e de la UDMR. Nu putem să nu ne întrebăm dacă această selecție nu a fost una politică. Vom depune o contestație administrativă la selecția făcută pe această rută a castelelor, la reabilitarea acelor obiective, și dacă nu vom fi satisfăcuți de rezultat vom merge inclusiv în instanță.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Interesant este însă faptul că CJ Timiș a obținut prin PNRR finanțare – 30.000 de euro – pentru promovarea Castelului Huniade. Așadar, promovare fără renovare.

„Tragem un semnal de alarmă că Timișoara merită să aibă cea mai veche clădire din oraș reabilitată. Mai ales că va fi Capitală Europeană a Culturii anul viitor. Dar noi mergem deja înainte. Lucrăm la proiectul tehnic, avem prevăzut în bugetul pe anul acesta și când vom ajunge la faza de execuție analizăm care este situația cu posibilele finanțări. Dorim să realizăm reabilitarea Castelului Huniade chiar de-ar fi să punem bani din bugetul local sau să luăm un credit. Primul pas era acest obiectiv de a obține finanțarea prin PNRR, chiar dacă e în jur de 10% din cât avem nevoie. Etapa a doua, prin programul transfrontalier România-Ungaria să luăm aproximativ 10 milioane de euro care e aproximativ 25% din cât avem nevoie și să restul să facem din buget local și din credit.”, a mai explicat Nica.

CITEȘTE ȘI: Curtea interioară a Castelului Huniade va fi acoperită, insistă Nica: „Unii sunt încremeniți în trecut”

Castelul Huniade din Timișoara a fost închis acum mai bine de 15 ani, tot pentru reabilitare. Patrimoniul muzeului este împrăștiat acum în clădirile care găzduiesc diverse instituții. CJ Timiș analizează achiziția sau construcția unei hale în care să poată reunifica toate exponatele, cele care încă nu s-au distrus.

În contextul respingerii finanțării prin PNRR, demararea reabilitării – care s-ar fi putut petrece în această vară – este sub semnul întrebării. Nu există speranțe, la această dată, ca măcar o parte din imobil să fie redeschis publicului mai devreme de 2024, anul în care vor avea loc alegeri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/