Curtea interioară a Castelului Huniade va fi acoperită, insistă Nica: „Unii sunt încremeniți în trecut”

curte interioara bastion 2

Reabilitarea Castelului Huniade din centrul Timișoarei a existat în ultimul an doar în declarațiile publice ale autorităților județene. Reprezentanții CJT dau vina pe Institutul Național al Patrimoniului care a întârziat procedurile și îi acuză pe unii membri ai comisiei tehnice că sunt încremeniți în trecut, după ce aceștia au refuzat să valideze intenția CJ Timiș de a acoperi curtea interioară a monumentului istoric. 

Deși avizul pentru documentația DALI necesar demarării licitației pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor de reabilitare nu a ajuns nici până acum la CJT, autoritățile județene insistă cu faptul că vor să acopere curtea interioară a Castelului Huniade. Intenția aceasta nu a trecut, într-o primă fază, de comisia tehnică de la Ministerul Culturii.

„Am avut anumite dificultăți în a obține avizul pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru că cei din comisie nu acceptau această soluție tehnică de acoperire a curții, deși ea este folosită în clădiri din aceeași perioadă istorică ca și Castelul Huniade și de aceeași factură în Berlin, Amsterdam, Paris, chiar locuri din care noi ne-am inspirat când am propus această soluție, dar nu vom renunța la idee și o vom propune și la proiectul tehnic. Oricum comisia de avizare se va schimba la Ministerul Culturii și sperăm că vor fi oameni mai deschiși spre nou, spre modernitate.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Alin Nica îi acuză pe cei de la București că „sunt încremeniți în trecut”.

„Mi se pare că unii membri din comisie sunt încremeniți în trecut și nu văd ce potențial mare am avea prin acoperirea curții, prin extinderea spațiului expozițional și prin deschiderea unei noi perspective de organizare de evenimente în acest spațiu care trebuie adus la realitățile zilei de azi. Estimam să o primesc anul acesta (n.r, avizul pentru DALI), când a fost finalizată, dar iată că un an de zile s-a pierdut pentru că cei de la INP nu își fac treaba. Sper ca într-o lună-două să o primim, pentru că avem nevoie de ea pentru a parcurge celelalte etape, proiectul tehnic și după aceea să scoatem la execuție acest proiect. Nu mai mergem pe colaborarea cu cei de la INP de la București pentru că nu dorim ca și cu Castelul Huniade să se petreacă ce s-a întâmplat cu Palatul Baroc, adică 30 de ani să dureze investiția și să nu fie finalizată nici până acum. Chiar dacă va fi nevoie să luăm un credit, vrem să facem această investiție pentru că e o clădire emblematică pentru Timișoara și pentru județul nostru.”, a mai spus Alin Nica.

CITEȘTE ȘI: Intenții „în lucru”. Mai multe instituții de cultură ale județului Timiș vor fi în șantier în 2023

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/