Intenții „în lucru”. Mai multe instituții de cultură ale județului Timiș vor fi în șantier în 2023

castelul huniade 1

Trei dintre cele mai importante instituții ale administrației județene care vor găzdui activități culturale nu vor fi deschise publicului în 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. La Castelul Huniade sunt mari întârzieri în proiectul de reabilitare, Conacul Mocioni va fi în lucrări, iar viitorul Muzeu al Revoluției este deocamdată la stadiul de proiect.

La Castelul Huniade, autoritățile județene nu pot demara deocamdată licitația pentru execuția efectivă a lucrărilor. De vină ar fi… birocrația. Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, gata din primăvară, nu a ajuns nici acum în posesia Consiliului Județean Timiș. Sunt aproape 15 ani de când impozantul monument a fost închis pentru restaurare, iar Muzeul Banatului, găzduit de clădirea istorică din centrul Timișoarei, a fost mutat în spații din Bastionul Maria Theresia.

De altfel, și pentru Bastion există planuri de revitalizare. Cel mai recent, CJ Timiș a semnat un contract pentru proiectarea a ceea ce se vrea a fi cel mai mare centru de informare turistică din țară.

CITEȘTE ȘI: Centru spectaculos de informare turistică la Bastionul Theresia din Timișoara. Pasul făcut de CJ Timiș

„La Castelul Huniade avem întârzieri și nu vom reuși să facem proiectul tehnic și execuția până în 2023. La fel, Muzeul Revoluției este un proiect foarte important pentru Timișoara, un muzeu pe care trebuia să îl avem demult, la 32 de ani de la Revoluție vorbim doar de faza de proiectare.”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.

muzeul revolutiei 1

Viitorul muzeu al Revoluției ar urma să fie găzduit de fosta garnizoană din Piața Libertății. Tot în piața „roșie” se află și sediul principal al Bibliotecii Județene Timiș. Acest imobil urmează, de asemenea, să intre în reabilitare, însă lucrările ar putea începe abia la finalul anului viitor.

„Când va începe șantierul nu știm exact. La sfârșitul anului viitor ar trebui să înceapă și nu cred că va fi gata până în 2023, însă avem discuții cu domnul manager al Bibliotecii Județene să ia în calcul relocarea din Piața Libertății și noi de la consiliul județean îi putem ajuta, să le dăm bani de chirie, pentru că noi nu deținem în proprietate imobile în Timișoara.”, a precizat Proteasa.

Un proiect care a fost pus pe „linie” este Conacul Mocioni din Foeni. CJ Timiș a semnat contractul pentru lucrările de proiectare și execuție în vederea reabilitării și revitalizării conacului, iar când totul va fi gata, acesta va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice.

conacul mocioni 1

„Castelul Mocioni e un proiect mai avansat, am intrat în linie dreaptă. Doar că și aici avem proiectare șase luni și execuție 22 de luni, ceea ce depășește anul 2023.”, a mai spus vicepreședintele CJT.

4,5 milioane de lei pentru inițiativele culturale, în 2021

Administrația județeană a finanțat peste 230 de proiecte culturale care s-au desfășurat anul acesta în județul Timiș. Finanțarea a fost una nerambursabilă, iar execuția bugetară a fost de peste 90%. Intenția este ca suma să fie tot mai mare până în anul Capitalei Culturale.

„Anul viitor ne propunem să creștem suma și cu cât ne apropiem de 2023 aceasta să crească tot mai mult. Suntem obligați, ca CJT, să alocăm sume mari pentru cultură în următorii ani, pentru că facem parte din programul declarat câștigător pentru implementarea programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Sunt și alte pârghii prin care CJ Timiș investește în cultură. Parcul Crăciunului a fost prima ediție, a fost atât de bine primită de timișoreni, încât am avut vizitatori peste așteptări și ne dorim să creștem evenimentul și la anul, să îl organizăm mai din timp și mai frumos.”, a declarat Alexandru Proteasa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/