Caşcavalul nu se mai împarte la Consiliul Județean! „E un exemplu de proastă guvernare!”

Legea 186/2014, Legea bugetului, scoate din schemă administraţiile judeţene atunci când vine vorba de împărţirea banilor pentru bugetele pe 2015 ale oraşelor şi comunelor, lucru care atrage destule critici şi probleme. Banii pentru fiecare localitate în parte vor fi repartizaţi direct de către Guvernul României.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a ţinut să risipească toate confuziile apărute în urma controversatei legi a bugetului, pe baza căreia localităţile mici par să fie avantajate, în sensul că se vor bucura de bugete mai mari ca niciodată, iar altele riscă să nu primească nici măcar un leu. „S-au creat tot felul de confuzii pentru că din actul normativ se descifrează foarte greu ce spune de fapt Legea bugetului pe 2015. În baza legii din acest an, Consiliul Judeţean nu mai are dreptul să aloce sume localităţilor. Aceste sume vin direct de la Guvernul României. Nu este o politică a Consiliului Judeţean de a nu aloca sume localităţilor, cum se întâmpla de-a lungul anilor anteriori. Prin Legea 186/2014, s-a stabilit că localităţile nu mai primesc bani de la consiliile judeţene. Ele nu mai au dreptul să împartă sume. Bugetul e construit în aşa fel încât sumele vin prin hotărâre de guvern de la executivul României direct la primării, în baza unor criterii stabilite de Legea 186”, a declarat Frunzăverde.

Discrepanţe între localităţi

Consiliile judeţene vor primi de la Guvern doar fonduri pentru propriile proiecte. Faptul că banii pentru localităţi vor fi împărţiţi la Bucureşti, şi nu în judeţ, unde nevoile fiecăruia se presupune că sunt cunoscute mult mai bine, nu e văzut cu ochi buni de şeful administraţiei judeţene. „Pe baza criteriilor stabilite de Guvern, sunt localităţi care primesc fonduri şi sunt localităţi care nu primesc fonduri. Asta nu are nicio legătură cu politica noastră, a Consiliului Judeţean. Este o lege dată la limita legii finanţelor publice locale. Această lege a fost solicitată de foarte mulţi primari. Părerea mea este că din 2016 se va reveni la vechea formă. Sunt localităţi care nu vor primi bani pe baza algoritmului Guvernului. Părerea mea este că vor apărea mari discrepanţe. Această soluţie de repartizare directă pe localităţi, din perspectiva discrepanţelor care se vor crea, este un exemplu de proastă guvernare”, a comentat Frunzăverde.

Forţat de PSD!

Analiştii au considerat că această lege reduce mult din puterea preşedinţilor de consilii judeţene, care până acum aveau posibilitatea de a direcţiona fonduri pe criterii mai puţin obiective şi mai degrabă politice. Sorin Frunzăverde susţine că în Caraş-Severin nu s-a întâmplat aşa, exemplificând proiectul de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare, care nu a ocolit niciun oraş, indiferent de culoarea politică a primarilor. Mai mult, uneori ar fi fost obligat să dezechilibreze alocările de fonduri dinspre Consiliul Local către oraşe şi comune. „Din punctul de vedere al Consiliului Judeţean, nu se mai creează niciun fel de rumori pe această temă. Aceste alocări au fost atunci când PSD-ul dădea la rândul lui direct de la Guvern localităţilor. Atunci am încercat să compensez prin ce putea să aloce Consiliul Judeţean pentru ceilalţi, pentru cei mai amărâţi. Nu am făcut o politică părtinitoare. Probabil că această lege are şi profunde rădăcini politice”, a mai afirmat Frunzăverde.

Comments

 1. alexandru nemoianu says:

  Din nou Frunzaverde in toata “splendoarea” lui.Nu mai are el posibilitatea sa taie si spanzure,nu mai are primarii la mana lui.Acest individ dovedeste ca este un cadavru politic.

 2. Popescu Mircea says:

  Alexandru Nemoianu se vede din nou ca esti un incult !!!!

 3. gyon0101 says:

  nui mai convine ca nu mai poade imp[artii pe clientela politica si nepotism.ce a facut pina acum in judetul asta de cind e la judet ?nimic si atit mai departe nare rost sa vorbim ca stie toata lumea

 4. baban gelu says:

  cel mai rau este afectat Ghiorghioni,sa vedeti ce va slabi….

 5. alexandru nemoianu says:

  Doar din curiozitate.Ce are “incultura” cu imprejurarea ca Fruzaverde este un cadavru politic?

 6. Popescu Mircea says:

  Ar fi bine s ava informati inainte de a comenta… dar de comentat e usor

 7. Popescu Mircea says:

  Ar trebui sa va uitati inainte la voi, de dat cu noroi este usor, dar parerea mea este ca sunt foarte multe realizari in acest judet

 8. alexandru nemoianu says:

  Asta cu realizarile este relativa.Intrebarea ramane,ce are “incultura” cu critica adusa lui Frunzaverde? Oare lauda adusa acelui personaj sa fie dovada de “cultura”? Hai sa fim seriosi!

 9. viorica says:

  Noutate absoluta, doar acum! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Afacerea este legala si profitabila.Detalii la email  vioricaflorea53@gmail.com