Cărășenii pot cumpăra păstrăv direct din fermele piscicole ale Direcției Silvice Caraș-Severin

De peste 45 de ani, Direcția Silvică Caraș-Severin produce și comercializează păstrăv de consum, specia pe care instituția s-a axat în ultimii ani fiind cea a păstrăvului curcubeu. Media de producție anuală este de aproximativ 150 – 200 de tone.

Direcția Silvică Caraș-Severin, prin cele patru păstrăvării – Topleț, Miniș, Valea Bei și Semenic – produce și comercializează păstrăv de consum. Materialul biologic de inițiere (puiet alevin) se obține prin incubarea în spații special amenajate a icrelor embrionate provenite din linii genetice controlate (import), dar și din icre provenite de la peștii reproducători proprii sortați și conduși la vârsta maturității. Valorificarea păstrăvului de consum se face în cea mai mare parte prin licitație, cu livrare către procesatori/magazine specializate din țară, dar și în mod direct către populație, ponderea vânzărilor directe fiind de circa 25% din cantitățile comercializate.

Păstrăvul de consum se produce și comercializează din următoarele ferme piscicole:

leader board 728 x 90 px

Păstrăvăria Topleț, situată la un km de localitatea Topleț, în vecinătatea orașului Băile Herculane. Această păstrăvărie este alimentată cu apă din trei izvoare de munte, are o capacitate de producție de 50 tone/an. Accesul este posibil de pe DN 6, respectiv E 70, din localitatea Topleț, de pe traseul București – Alexandria – Craiova – Băile Herculane – Drobeta Turnu Severin – Timișoara.

Păstăvăria Miniș este alimentata cu apă din pârâul cu același nume si cu apă din izvorul Bigăr, este situata la 12 km de localitatea Bozovici, pe DN 57B: Oravița – Anina – Bozovici – Iablanița și are o capacitate de producție de 50 tone/an.

Păstrăvăria Valea Bei este situată la aproximativ 10 km de localitatea Sasca Montana și la 8 km de localitatea Potoc. Aceasta este alimentată cu apă din râul Valea Bei, are o capacitate de producție de 40 tone/an. Păstrăvăria este situată la 20 km de DN 57 Timișoara – Moldova Nouă, în apropierea zonei turistice Ochiul Beiului (pe Cheile Nerei), accesul fiind posibil din DN 57 pe DJ 571 sau din localitatea Oravița, pe DJ 571C Oravița – Ilidia – Potoc – Ochiul Beiului, distanța fiind aproximativ aceeași.

Păstrăvăria Semenic este situată la aproximativ 10 km de localitatea Văliug, respectiv 40 km de localitatea Reșița și 38 km de localitatea Slatina-Timiș. Această păstrăvărie este alimentată cu apă din râul Bârzava, are o capacitate de producție de 20 tone /an și se cresc cele doua specii de păstrăv. Accesul la păstrăvărie este posibil pe DJ 582 D Văliug – Crivaia, din DJ 582 Reșița – Văliug sau Slatina Timiș – Văliug din DN 6, respectiv E 70.

„În acest moment, Direcția Silvică Caraș-Severin are pusă pe piață o cantitate de 68 de tone de păstrăv de consum, licitația pentru cele 16 loturi care cuprind această cantitate urmând să aibă loc în 5 iulie, prețurile de pornire la licitație fiind cuprinse între 17 și 20 de lei/kg fără TVA, loturile oferite spre vânzare fiind dimensionate între 3 și 9 tone. Anunțul de licitație este disponibil pe pagina web a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Prețul de vânzare directă pentru populație, la vânzarea en-detail, este de 22 de lei/kg cu TVA inclus. Încurajăm consumatorii persoane fizice să cumpere păstrăv produs în Caraș-Severin, crescut în condiții apropiate de cele naturale, carnea peștilor din păstrăvăriile noastre fiind de cea mai bună calitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Caraș-Severin, Dan Cîmpan.