Carantinarea Timișoarei, disputată politic. Nica, acuzat de Fritz că fabulează despre o posibilă decizie a primarului Timișoarei de a forța intrarea sub restricții suplimentare

Sunt deja zile de bune de când autoritățile monitorizează cu precădere situația din Timișoara, având în vedere rata de infectare în creștere. Oficial, potrivit DSP Timiș, rata în orașul de pe Bega a fost vineri la prânz de 7,56 la o mie de locuitori. Până la această dată, în CJSU nu s-a luat nicio decizie cu privire la potențiale restricții suplimentare, însă liderii politici transmit mesaje contradictorii pe rețelele sociale. 

Cifrele DSP Timiș arată că în județ, rata de infectare era vineri la prânz de 5,49 la o mie de locuitori. Sunt 21 de localități cu rate peste 6 la mia de locuitori: Nițchidorf (6,06), Pădureni (6,23), Ghiroda (6,27), Pișchia (6,28),  Sânmihaiu Român (6,56), Dudeștii Vechi (6,85), Variaș (7,38), Foeni (7,42), Timișoara (7,56), Biled (7,98), Jebel (8,19), Șandra (8,29), Jamu Mare (8,34), Giarmata (8,36), Mănăștiur (9,15), Bucovăț (9,57), Giroc (9,69),  Dumbrăvița (9,77), Otelec (10,43), Valcani (10,68) și Moșnița Nouă (11,48).

În județ sunt în carantină zonală următoarele comune: Dumbrăvița, Șandra, Otelec, Biled și Dudeștii Vechi.

PNL se declară împotriva carantinării Timișoarei, USR vrea răspundere comună

Prefectul USR de Timiș a anunțat că în ultimele 24 de ore a căutat soluții pentru situația epidemiologică în care se află județul Timiș, mai cu seamă că medicii anunță că nu mai sunt locuri în spitale pentru internarea celor infectați. Zoltan Nemeth spune că a discutat cu Raed Arafat, directorul DSP Timiș, cel de la Spitalul „Victor Babeș”, cu doctorul Virgil Musta și cu Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de ATI. O ședință a CJSU care are pe ordinea de zi și discuția referitoarea la situația epidemiologică din Timișoara are loc sâmbătă la ora 14.

CITEȘTE ȘI: 20% dintre pacienții confirmați cu Covid-19 în Timiș au forme severă de boală. Paturile de pe secțiile ATI, ocupate în totalitate

„Specialiștii mi-au confirmat că noua tulpină este mult mai contagioasă, iar răspândirea comunitară s-a produs deja la nivelul județului nostru. Trebuie să infirm un mit care circulă în mass-media locală: Timișoara nu este singurul oraș unde are loc o testare masivă a populației. Același lucru se întâmplă și în Cluj-Napoca – dar în momentul de față, Timișoara este, din păcate, orașul cu cele mai multe rezultate pozitive ale acestor testări. Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Suedia și Cehia au impus deja o serie de măsuri mai stricte pentru limitarea răspândirii virusului. Am primit o mulțime de mesaje cu fotografii din supermarketuri și de la terase unde nu se respectă regulile și nici nu se poartă masca corect. Știu că după o săptămână de lucru, fiecare dintre voi vă doriți să petreceți acest weekend alături de cei dragi – dar fac apel la fiecare dintre voi să tratați cu maximă seriozitate situația în care ne aflăm. Trebuie să respectăm cu strictețe recomandările specialiștilor!”, a scris Zoltan Nemeth pe Facebook, vineri seară.

Alin Nica: Nu am primit argumente solide, astfel că decizia mea este împotriva unei carantine formale

La discuțiile cu specialiștii din sănătate a participat și Alin Nica, președintele CJ Timiș. Nu sunt de acord cu carantinarea fără discernământ a municipiului Timișoara și a zonei periurbane. (…) Am solicitat cifrele, datele și previziunile pe baza cărora se încearcă instituirea carantinei. Până în momentul de față nu am primit argumente solide astfel că decizia mea este împotriva unei carantine formale, lipsite de eficiență. Dincolo de respectarea distanțării sociale și a normelor de igienă, Timișoara are nevoie de vaccinuri, de o informare corectă și responsabilă a locuitorilor și o abordare care să vizeze deopotrivă sectorul medical, cel economic și pe cel al educației. Dacă totuși decizia primarului Timișoarei este de a forța carantina, atunci atrag atenția asupra necesității adoptării în paralel a următoarelor măsuri: libertate de deplasare pentru persoanele vaccinate și pentru cele care au făcut deja boala, sprijin financiar compensatoriu de urgență pentru operatorii economici afectați, alocarea de către Ministerul Sănătății a unui număr suplimentar de vaccinuri.”, a notat și Alin Nica.

Liberalul s-a mai întrebat retoric și de ce în toamna anului trecut, la o rată de infectare comparabilă sau chiar mai mică decât cea de acum, a fost solicitată carantina pentru Timișoara și a fost respinsă.

Dominic Fritz: Alin Nica fabulează

La rândul său, primarul Timișoarei, Dominic Fritz spune că de luni până sâmbătă au murit 32 de persoane confirmate cu Covid în Timiș. „(…) mă întristează că iar a început jocul politic, ca și cum acum asta ar conta, ce politician sau ce partid iese mai bine din această situație imposibilă. Alin Nica fabulează despre o posibilă «decizie a primarului Timișoarei de a forța carantina». El știe foarte bine că votul meu în CJSU cântărește la fel de mult ca și al lui. Nu pot și nu voi forța nimic. Dimpotrivă, cred că o astfel de decizie trebuie bazată pe un consens larg și pe asumarea responsabilității pentru urmări, indiferent de decizie. Nu voi cădea în capcana oportunismului de moment care a ținut și ține România pe loc, și o slăbește în momente grele. Cred că există argumente extrem de pertinente și pentru, și împotriva unei carantinări. Este o responsabilitate uriașă pe umerii celor peste 40 de membrii CJSU. Votul meu îl voi da, cu responsabilitate și asumare, după ce voi vedea toate datele și voi asculta toate opiniile.”a explicat Dominic Fritz.

Viceprimarul liberal Cosmin Tabără se declară împotriva carantinării Timișoarei. „Ținând cont de rezultatele obținute prin intrarea în carantină a altor localități sunt convins că nu se impune ca Timișoara să intre și ea în carantină.”, a spus Tabără. În același timp, el a făcut un apel pentru respectarea regulilor în pandemie.

CITEȘTE ȘI: Peste 2.800 de timișeni confirmați cu coronavirus, de la începutul pandemiei, au refuzat internarea în spital. Recomandările medicului Virgil Musta