Candidați bănățeni vs. politicieni trimiși de la centru. Cine îi reprezintă mai bine pe timișeni în Legislativ?

mai multe decese decat nasteri la timisoara
Stiri din Timisoara si Resita, publicitate online

Cine este mai potrivit să ducă mesajul timișenilor în Parlamentul României? Politicienii născuți și crescuți în vestul țării sau cei trimiși de partide din București? Dezbaterea are loc în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, iar mesajul este folosit în discursuri politice de către unii candidați.  

Primii care și-au centrat mesajul din campania electorală pe ideea că listele partidelor ar trebui să cuprindă doar candidați născuți în Banat au fost social-democrații. De altfel, unul din sloganurile pe care îl folosesc pentru promovare în această perioadă este „Bănățeni pentru Timiș”.

„La PSD sunt oameni candidați din PSD Timiș, nu e nimeni de la București parașutat pe locuri eligibile, sunt oameni care au demonstrat că sunt interesați de proiectele județului Timiș. Înțeleg supărarea domnului respectiv (n.r, Alin Nica, președintele PNL Timiș) pentru faptul că nu numai i-au fost parașutați oameni, că a trebuit Comitetul Politic Național al PNL să hotărască lista pentru că nu au fost capabili să o facă în Timiș, dar poate această supărare ar trebui să o reverse asupra celor de la București, nu asupra celor care au avut decența de a-și pune candidați interesați de acest județ.”, declara Alfred Simonis, președintele PSD Timiș și candidat pentru un fotoliu de deputat, la momentul depunerii candidaturilor.

Pe lista liberalilor pentru parlamentare, Alina Gorghiu este singurul candidat care nu locuiește în Timiș.

„Da, sunt vinovată. Părinții mei m-au născut în Tecuci și am plecat de acolo la vârsta de 3 ani, am fost prin Curtea de Argeș, am făcut școala în București. Sunt senator de 4 ani de Timiș și, cu toată modestia pe care trebuie să o aibă un parlamentar și un om inteligent, am să vă spun că sunt cel mai activ parlamentar de Timiș. Ghinion, fix cel care nu e născut în Timiș este de departe cel mai bun parlamentar pe care l-a avut Timișul. (…) Păcatul locului nașterii o să îl am toată viața, nu mi l-am ales, dar circumscripția mi-am ales-o. Sunt foarte atașată de ea, sunt un om dedicat acestei regiuni și un om care va continua proiectele de dezvoltare pentru Banat, pentru regiunea de Vest atât cât va funcționa în viața publică”, a declarat Alina Gorghiu pentru expressdebanat.ro.

Analistul politic Ion Bogdan Lefter spune că dintotdeauna circumscripțiile electorale au trimis în Parlamentul României atât politicieni locali, cât și figuri reprezentative ale partidelor la nivel național.

„E absolut firească, pe de o parte reprezentarea locală a intereselor electoratului, după cum e la fel de necesară prezența în Parlament a unor politicieni care vehiculează în primul rând mesajul central al partidelor, proiectele naționale. Între reprezentarea locală și cea națională trebuie să existe un echilibru. Prin urmare, cum se întâmplă în toată lumea, filialele partidelor combină pe listele electorale numele care s-au afirmat doar local cu cele reprezentative la nivel național, fie că provin, fie că nu provin din zonele respective. De aici se deschid negocierile interne din partide și sunt căutate echilibrele fără de care politica nu poate funcționa”, a declarat Ion Bogdan Lefter pentru expressdebanat.ro.

Senatorul liberal nu este însă singurul candidat de pe alte meleaguri care vrea să-i reprezinte pe timișeni în viitorul Legislativ. Mișcarea Populară îl propune pentru Camera Deputaților pe Mihail Neamțu, născut în Făgăraș. În 2011, politicianul a pus bazele mișcării Noua Republică. În 2012 a candidat pe listele PNȚCD pentru un colegiu de deputat în Arad, însă a pierdut alegerile. În 2017 a devenit membru PNL.

„Vreau să reprezint națiunea română și în mod particular bănățenii, Timișoara și apoi timișenii, aș dori să fie reprezentați cu cinste de către subsemnatul, Mihail Neamțu, născut în Transilvania, crescut pe malul Mureșului, obligat să treacă din Crișana înspre Banat de fiecare dată când mergeam la școală. Momentul cel mai important din punct de vedere politic pentru mine este acest anunț al candidaturii mele pentru funcția de deputat.”, a transmis scriitorul Mihail Neamțu, pe pagina de Facebook.

Ulterior, Neamțu a explicat: „Există aspectul de mobilitate profesională. Trăim în secolul XXI. Iertați-mă, am trăit așa: 3 ani la Londra, 1 an la Munchen, 1 an de zile la Washington, am trăit 3 ani la Cluj, 7 ani în București, 12 ani la Arad, 7 ani la Făgăraș. Eu ce sunt?! Sunt londonez, sunt bucureștean, sunt făgărășan, sunt arădean, sunt clujean. Spuneți-mi dumneavoastră ce sunt eu. Vă spun eu ce sunt: sunt român și sunt european. (…) Dumneavoastră, după 100 de la Marea Unire, îmi spuneți că e o hibă că eu sunt… arădean?

Și pe lista USR PLUS din Timiș pentru Camera Deputaților figurează un candidat care provine din altă zonă. Cătălin Drulă este născut în București și a fost ales pentru prima dată deputat în urmă cu 4 ani, în circumscripția electorală Timiș.

Ion Bogdan Lefter este de părere că parlamentarii care reprezintă anumite județe fără să și locuiască acolo ar trebui în mod formal să își aleagă un domiciliu în circumscripție.

„În ce măsură între activitatea politică din Parlament, din București, și reprezentarea electoratului din circumscripție se poate găsi un echilibru? Există și cazuri, în parlamentele lumii, în care parlamentarii odată aleși uită de electoratul din circumscripții, însă sunt mai numeroși reprezentanții aleși care știu că depind de electorat și care fac consultări periodice cu alegătorii din circumscripția lor de proveniență, le reprezintă interesele, încearcă să le aducă beneficii în așa fel încât la următorul scrutin, la debutul unui nou ciclu electoral, să le poată obține din nou votul. În America e un teritoriu atât de uriaș încât partidele funcționează ca entități naționale.”, a explicat analistul politic.

În județul Timiș sunt așteptați la urne, în 6 decembrie, 628.801 de cetățeni cu drept de vot. Vor fi organizate 601 secții de votare, dintre care 207 pe raza municipiului Timișoara.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/