Timișoara nu îndeplinește momentan criteriile de carantinare. Ciprian Bogdan: „Decizia carantinării unei localități nu se ia așa, tam-nesam”

Pentru luarea deciziei cu privire la blocarea unei localități trebuie îndeplinite simultan mai multe criterii, explică autoritățile județene. Deocamdată, pentru Timișoara, impunerea unei astfel de măsuri restrictive nu se justifică, este de părere consilierul județean liberal Ciprian Bogdan, medic rezident epidemiolog. 

„Timișoara la momentul actual nu este în situația de a intra în carantină, nu se justifică. Rata de infectare a început ușor ușor să scadă. Sigur, nu putem să ne bucurăm încă, trebuie să așteptăm un parcurs de cel puțin 14 zile. Carantinarea unei localități nu se ia așa, tam-nesam, când vrem și când nu vrem. (…) Pe parcursul verii au fost niște măsuri de relaxare care s-au luat nu numai în România, s-au luat în toată Europa. Cu deschiderea școlilor am venit tot pe criterii clare și când a venit momentul să le trecem pe toate în online, le-am trecut. Nicio țară nu e ca alta. Gândiți-vă la modelul suedez, un model pe care în vară toată lumea îl îmbrățișa. Uitați că lucrurile nu sunt chiar așa. Imunitatea de turmă obținută pe cale naturală provoacă un număr uriaș de bolnavi și sucombă aproape orice sistem medical. (…) Tot timpul se dau exemple: în Germania sunt școlile deschise. Nu, Germania are o poveste pe landuri și în funcție de situația epidemiologică le închide sau le deschide, așa cum am făcut și noi. Austria, uitați că intră în lockdown general, dar trebuie să ne gândim de ce: pentru că pentru ei urmează cel mai important sezon de turism, cel de iarnă și atunci se pregătesc să își reducă numărul de pacienți ca să poată face față și să își salveze puțin din economie la iarnă”, a explicat Ciprian Bogdan.

În context, președintele CJ Timiș a explicat că Institutul Național de Sănătate Publică evaluează criteriile care stau la baza luării deciziei cu privire la carantinarea unor localități. Aceste criterii țin, printre altele, de numărul de paturi disponibile în spitale și de cele neocupate pe secțiile de terapie intensivă.

„Nu pot să vă spun dacă Timișoara va fi sau nu carantinată. Momentan nu îndeplinește condițiile de carantinare, după criteriile stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică. Am văzut dezbaterea acesta că de ce Timișoara cu nu știu cât la mie nu intră în carantină și intră alte orașe cu mai puțin la mie. Este chestiunea de capacitate a spitalelor. Timișoara are una dintre cele mai mari capacități în spitale. Și de aceea poate Timișoara nu îndeplinește încă acele criterii, dar le va îndeplini la un coeficient mult mai mare. Noi sperăm să nu ajungem la acea situație și am observat că în ultima săptămână că măsurile de restricționare încep să își arate efectele. Am ajuns la un platou.”, a spus Alin Nica.

Potrivit raportării Prefecturii Timiș, vineri dimineață, rata de infectare în Timișoara a fost de 7,72 la mia de locuitori, în scădere față de 8,03/1.000 de locuitori (joi) și 8,30/mia de locuitori (miercuri). Marți, autoritățile au raportat o rată de infectare în Timișoara de 8,23/mia de locuitori, iar luni – 8,02.

(E)