Când „perioada următoare” înseamnă 12 ani… Iar numărătoarea continuă, pe banii cărășenilor!

Primăriile nu mai aruncă sume colosale la gunoi, aparatele din deponeul de la Lupac duduie, iar județul Caraș-Severin este curat ca lacrima. De câți ani ar fi trebuit ca acest scenariu să fie deja realitate? Cine-i mai numără…

Dezinteres? Interese? Minciuni? Neștiință? Pe ce să mai dăm vina când vorbim despre cea mai mare provocare a județului Caraș-Severin: deschiderea deponeului de la Lupac. S-au schimbat președinți de Consiliu Județean (vreo 6 la număr), s-au schimbat firme și s-au prezentat o mulțime de termene.

CITEȘTE ȘI: A început construirea deponeului de la Lupac!

Primele discuții despre deponeu au fost purtate în anul 2006, atunci când a fost conceput și un Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor, valabil până în 2013. S-ar fi dorit amplasarea deponeului în extravilanul comunei Brebu, dar localnicii s-au opus cu vehemență, fiind apoi aleasă o suprafață din apropierea Lupacului. Și cam atât s-a făcut pentru sistemul integrat de management al deșeurilor. Probleme cu terenul, probleme cu drumul de acces, probleme cu documentația, probleme cu operatorul, probleme cu utilajele… Cine mai are timp să găsească și rezolvări…

CITEȘTE ȘI: Ce a făcut Caraș-Severinul cu zeci de milioane de euro?! I-a umplut de bani pe băieții deștepți, a adus primăriile aproape de faliment, iar cetățenilor le-a lăsat gunoiul sub nas!

Mereu a existat însă speranța că deponeul va fi deschis. Fie că vorbim despre Frunzăverde, Ghiorghioni, Iova, Hurduzeu sau orice alte nume, toți șefii de județ au fost de acord ca deponeul să se deschidă în perioada următoare, care durează, pare-se, infinit! S-a făcut și recepția lucrărilor, la începutul acestui an, când, ce să vezi, s-a stabilit un nou termen, depășit și el cu brio.

Până și ministrul Mediului a venit la Reșița și a dat un termen: 15 iulie. N-a trecut și ăsta de mai bine de o lună? A luat cineva vreo măsură? Doamna Grațiela Gavrilescu părea să cunoască foarte bine situația, spunând: „Eu nu pot să înțeleg cum un utilaj, nefolosit, se poate defecta. Dar au termen de reparație, m-am interesat de la București ce fel de utilaj este și cât ar dura reparația, firma constructoare a avut deja două săptămâni la dispoziție pentru a-l repara, așa că le-am mai dat termen două săptămâni”. Și tot nimic…

CITEȘTE ȘI: Încă un ultimatum în cazul deponeului! Acum, de la ministrul Mediului!

Ultimul care a înaintat un termen, folosit adesea de mulți șefi de județ, a fost vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici. „Cred că în perioada următoare deponeul se va deschide, sunt câteva chestiuni tehnice, din păcate, pe care le întâmpinăm, dar va fi găsită o soluție în perioada imediat următoare”.

Așadar, speranța moare ultima. Dar până și ea moare în perioada următoare

CITEȘTE ȘI: Deponeul de la Lupac se deschide până în primăvară! Procesul verbal de recepție a fost semnat!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/