Turiștii rămân impresionați. Oamenii locului sunt mândri. Dar adevărata împlinire vine atunci când peisajele memorabile îi fac pe artiști și creatori să exclame „Este fantastic!”. Așa s-a întâmplat recent cu Văliugul, un loc pe care Iura Luncașu n-a putut să îl evite atunci când a filmat „Ghinionistul”.
Puțini sunt cei care știu că, în spatele camerelor de filmat, în timp ce „Ghinionistul” se pregătea să vină pe lume, s-a născut și o poveste de dragoste. Între regizorul Iura Luncașu și județul Caraș-Severin. Un loc aparte în sufletul lui Iura îl ocupă Văliugul, după cum ne-a declarat într-un interviu în exclusivitate. „Țara asta nu se mai termină. Când ai senzația că le-ai văzut pe toate și că nimic nu te mai poate surprinde, am văzut Văliugul și am zis «este senzațional!»”, dezvăluie regizorul. La un moment dat, și-ar fi dorit chiar și o vacanță la Văliug, după ce văzuse câteva imagini pe internet, dar trăia cu impresia că locul minunat care l-a impresionat este undeva pe lângă Bistrița. Abia atunci când a ajuns cu adevărat la Văliug a recunoscut peisajul. Iar atunci când a văzut și Gărâna, a tras concluzia: „Domnule, este fascinant!”.
Caraș-Severinul a schimbat scenariul „Ghinionistului”
După ce a văzut ce peisaje există în Caraș-Severin, Iura Luncașu a schimbat scenariul filmului. Inițial, „Ghinionistul” ar fi trebuit să se filmeze într-un mediu urban, într-o mahala. „A meritat!”, spune Iura, care căuta o noutate, sătul că toate filmele se fac în București, „de parcă poveștile nu pot avea loc și în altă parte a țării”.
S-a lipit ca timbrul de scrisoare de Reșița. Și de oameni
A rămas cu gândul la Reșița și la Caraș-Severin, dar nu doar peisajele i-au cucerit inima regizorului născut în Basarabia, ci și oamenii. „Eu m-am lipit ca timbrul de scrisoare de acest oraș. Pentru mine e mai mult decât o altă experiență, un alt film. Eu m-am atașat emoțional de foarte mulți oameni. Este aproape incredibil cum foarte mulți oameni sar și vin. Au muncit foarte mult, e cazul domnului Laurențiu Plestici, care a uitat de familie, de copii, a fost zi de zi alături de noi, de toată echipa, a făcut un sacrificiu enorm. Și, într-un fel sau altul, eu n-o să pot uita tot restul vieții mele aceste amănunte”.
CITEȘTE ȘI: Ghinionistul se poate naște oriunde. Filmul „Ghinionistul” s-a născut în Caraș-Severin! De ce?
Sursă foto: Facebook Valiug