Cancerul de col uterin, consecința gravă a infectării cu virusul HPV. Infecția, asimptomatică în majoritatea cazurilor

hpv
untitled design set 970x90 px

Opt din 10 femei vor contacta o tulpină HPV în cursul vieții, arată statisticile, iar capcana virusului este că în majoritatea cazurilor nu generează simptome. Depistarea precoce a infecției este o metodă de prevenție în apariția cancerului de col uterin, afecțiunea malignă cu care sunt diagnosticate mii de femei anual.

Virusul papiloma uman (HPV) este responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală, iar de-a lungul timpului au fost depistate peste 120 de tulpini. Majoritatea afectează epiteliul, cauzând veruci genitale (negi), altele în schimb sunt responsabile de apariția cancerului de col uterin. Dacă o persoană este infectată cu o tulpină cu risc oncogen crescut nu înseamnă că va suferi de o anumită formă de cancer de col uterin, dar riscul este crescut. Pe de altă parte, aceste tulpini pot fi responsabile de apariția mai multor forme de cancer: anal și mai rar vaginal, vulvar, penian și chiar orofaringian.

Orice persoană activă din punct de vedere sexual prezintă un risc major de infectare, dar de cele mai multe ori sistemul imunitar reușește să combată infecția. Dacă persistă timp îndelungat, cea mai gravă consecință este apariția leziunilor precanceroase și ulterior a cancerului de col uterin.

Virusul se transmite prin contact direct cu tegumentul persoanei infectate, prin contact sexual sau prin atingerea negilor, de altfel extrem de contagioși. Frecvența crește în funcție de numărul de parteneri și de debutul activității sexuale, putând fi transmisă atât la bărbați cât și la femei. De asemenea, riscul de infectare este crescut la persoanele cu un sistem imunitar scăzut, aflate sub tratament supresor sau în cazul pacienților diagnosticați cu HIV/SIDA.

În majoritatea cazurilor este prezent stadiul de purtător, neexistând semne și simptome.

Cum te poți proteja?

publicitate ziar expresb 1000x100

Folosirea prezervativului nu asigură o protecție în proporție de 100%, dar scade riscul de infectare mai ales că numărul de parteneri sexuali este redus. O modalitate eficientă este vaccinarea care produce un răspuns imun puternic atunci când este administrat în perioada de pre-adolescență (11-14 ani). Vaccinul este însă eficient și dacă este administrat la 45 de ani.

„Este foarte frecventă infecția cu HPV și este recomandată vaccinarea. În cadrul unui proiect al Institutului Oncologic din Cluj avem posibilitatea să distribuim și noi vaccinul gratuit. Doamnele cu vârsta de până la 45 de ani se pot adresa Maternității Odobescu pentru citologie și ulterior pentru vaccin. Tot în cadrul acestui proiect, am achiziționat și un aparat Real Time PCR care, pe lângă analizele necesare în terapia cancerului, realizează și tipizarea HPV și pe bază de bilet de trimitere și poate face și această analiză în cadrul Maternității Odobescu. Ministerul Sănătății intenționează să lanseze un program de screening și prin detecția virusului HPV. În grupul de lucru din care fac parte se lucrează la achiziția de echipamente pentru cele opt regiuni, echipamente pentru tipizare HPV, pentru anatomie patologică, dar și diverse alte echipamente pentru spitalele județene”, a explicat Olimpia Oprea, medic primar Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Municipal din Timișoara.

Cancerul de col uterin poate fi depistat cu ajutorul metodelor de screening, iar în acest caz este vorba despre testul Babeș Papanicolau. Cu ajutorul acestuia se pot stabili modificări anomale ale celulelor de la nivelul colului uterin ajutând la depistarea precoce a anumitor leziuni. În completarea acestuia și la recomandarea medicului se poate face și testul HPV. Acesta depistează infecția, determinând genotipul cu care este infectată pacienta. Dacă testul este pozitiv se recomandă efectuarea colposcopiei, procedură simplă care îi permite medicului să depisteze modificările tisulare, în principal de la nivelul tractului genital inferior, care nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Vă reamintim că în județul Timiș se efectuează gratuit teste de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, dar și tiroidian în cadrul proiectului Thyro-Screen. Cu ajutorul unei caravane medicale, specialiștii de la Spitalul Municipal din Timișoara, alături de medicii de familie și medici specialiști oferă consultații în mai multe localități.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/