Campionii judeţului, umiliţi şi alungaţi

Bătaia de joc la adresa sportivilor de mare valoare ai judeţului şi a antrenorilor care i-au descoperit şi format continuă şi chiar întrece orice măsură. După ce bronzul olimpic de la Atena câştigat de gimnaştii Răzvan Şelariu şi Daniel Popescu a fost răsplătit cu câte un loc de veci în Cimitirul Nr.8 din Reşiţa, Alinei Vuc, sportiva anului în judeţ, i se face vânt spre Bucureşti. Mai grav, Loredana Ohîi, numărul 1 în 2010 şi medaliată la Campionatele Europene de Judo pentru tineret în 2011, pur şi simplu nu mai există pentru instituţiile de sport din Caraş-Severin.

Topurile celor mai buni sportivi şi antrenori ai judeţului au dat naştere în fiecare an la tot felul de controverse, contestaţii şi acuzaţii. Asta, deoarece criteriile stabilite de Agenţia Naţională pentru Sport au fost şi sunt interpretate în funcţie de interese. Nu numai financiare, orgoliul şi rivalităţile fiind, de multe ori, mai presus de orice sumă de bani. Dacă în 2010 Loredana Ohîi a fost desemnată sportiva anului în Caraş-Severin, în 2011 nu se mai regăseşte în top. Nu, nu s-a lăsat de judo, ba chiar a terminat pe un meritoriu loc cinci, atât la Campionatele Mondiale, cât şi la Europenele de juniori. A câştigat medalia de bronz la Campionatele Europene de Tineret şi trei titluri naţionale, la juniori, tineret şi seniori. “Loredana Ohîi este legitimată din 2011 la CS Universitatea Cluj Napoca, dublă legitimare la CS Energetica Caransebeş. După cum ştiţi din anii precedenţi, în regulament există un criteriu obligatoriu: ca sportivul să fie luat în discuţie, trebuie să fie legitimat la un club din judeţul nostru sau clubul-mamă să fie din judeţ. În aceste condiţii Loredana Ohîi nu face obiectul nostru, fiind legitimată la CSU Cluj Napoca”, a explicat Liliana Dacica, directorul Direcţiei pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, motivele pentru care Loredana a rămas pe dinafară.

Loredana Ohîi, în topul Clujului

Alţii în schimb, au analizat doar performanţa şi s-au grăbit să o includă pe sportiva din Caransebeş în topul judeţului Cluj. “Având în vedere că premierea o facem de la bugetul de stat, trebuie să respectăm ordinele ANS-ului. Ea este premiată în judeţul Cluj pentru performanţele sale şi, conform Ordonanţei de Guvern, nu poate fi premiată în două judeţe. Tocmai de aceea am şi întârziat publicarea clasamentului, pentru a verifica toate performanţele, ca să nu existe nedreptăţi. Dacă ar fi punctat în clasament s-ar fi aflat pe poziţia a treia”, a adăugat Liliana Dacica.

Au renunţat la performanţele campioanei

Ion Radu, antrenorul sportivei de la clubul Energetica din Caransebeş, spune că lucrurile stau cu totul altfel şi că Loredana Ohîi a fost exclusă pe nedrept din clasament. Ba, mai mult, că este forţată să plece definitiv din Caraş-Severin. “M-au terminat. Am adus şi hârtie de la federaţie potrivit căreia clubul de bază al Loredanei Ohîi este Energetica. Am primit hârtie şi de la Cluj în acest sens. Dacă judeţul nu are nevoie de ea, e firesc să meargă la Cluj. Niciodată nu au premiat-o. Se pare că judeţul nu are nevoie de rezultatele ei, au renunţat pur şi simplu la performanţele ei. Au premiat-o cei de la Cluj, pentru că de aici nu a primit nimic. Eu am întrebat dacă nu poate fi premiată după medalia de la europene, dar degeaba”, a declarat mâhnit antrenorul Loredanei.

Federaţia e de vină

Ion Radu avertiza încă de anul trecut că, dacă sportiva nu va beneficia de atenţia oficialităţilor, îşi va face bagajele şi va pleca la Cluj, lucru confirmat şi de Liliana Dacica. “La Gala Sportului 2010, Ion Radu ne spunea că de anul acesta Loredana va fi la Cluj. Ea se pregăteşte acolo de foarte mulţi ani de zile, în lotul naţional, şi cu sigranţă federaţia a dorit să o legitimize la Cluj. Noi nu am avut niciun cuvânt de spus, nu ni s-a cerut în niciun fel părerea sau sprijinul, a fost pur şi simplu strategia clubului Energetica Caransebeş, care colaborează cu cei din Cluj”, a afirmat directorul DJST.

 

Citeşte şi:

Caraş-Severinul îşi pierde marii campioni!

Antrenorii campionilor nu au nici un merit!

 

Ioan Stan, directorul CSŞ Reşiţa, unul din cei patru membri ai comisiei care au întocmit clasamentele, ştie de ce campionii judeţului pleacă unde văd cu ochii. “Se duc unde li se oferă mai mult”, a spus Stan. Dar DJST a pregătit un regim special pentru sportivii de mare performanţă. “Vreau să vă spun că prin CS Caraş-Severin, în fiecare lună, s-au acordat bonificaţii sportivilor de mare perspectivă ai judeţului nostru, de către Consiliul Judeţean. Sportivii nu se pot plânge că nu au fost ajutaţi, au avut cele mai bune condiţii de pregătire, au avut susţinere în cantonamente, deplasări şi competiţii, au avut susţinere cu echipamente şi materiale sportive”, precizează profesoara Liliana Dacica.

Dacă nu a cerut…

Dar Loredana Ohîi nu face parte oare din această categorie?! “Loredana Ohîi nu s-a numărat printre ei deoarece de la club nu s-a primit niciun fel de solicitare în acest sens. Sprijinul se acordă în baza solicitărilor cluburilor pentru sportivii de mare performanţă”, a explicat directorul DJST. Se mai miră oare cineva de ce ne pleacă valorile?!

 

Toate colegele mele care au dublă legitimare sunt premiate în ambele părţi. Nu am ce să fac, e decizia dumnealor, dar nu cred că meritam asta. Am muncit atât de mult şi ar fi fost o mare bucurie să mă aflu din nou printre primii sportivi ai judeţului. Nu m-a căutat nimeni niciodată de la Directia pentru Sport, nu am ştiut nimic de acele bonificaţii. Din acest an voi fi doar la Cluj. Sper ca aici să nu se mai facă aceste diferenţe”, Loredana Ohîi

 

 

Comments

 1. bubulina says:

  Am marele noroc sa fiu primul care posteaza un comentariu. Va rog daca puteti domule jurnalist sa faceti o propunere de a se face un clasament a celor care trag sforile in judet ,celor care cred ca stiu sa faca un clasament, sau ca detin adevarul absolut.
  Deci :
  Locul I – ??? – cine stie cunoaste cine e in spatele semnelor de intrebare- SEFU
  Locul II- Liliana Dacica si nelipsitul sot Adrian Dacica
  Locul III- sclavul, emeritul atotcunoscatorul sportului IOAN STAN

  Este pacat ca ei , concucatorii sa nu beneficieze de un top si de premiere,ca oricum pe cel al sportivilor l-au terminat l-au invartit sa iasa CUM TREBUIE. Topul antrenorilor e bun daca e Adrian – topul e bun!
  Penibili, penibili penibili!

 2. costel says:

  Nu stiu de ce ne mai mira astfel de lucruri. Traim in Romania, iar tara este condusă de niste inepți portocalii Cum sa nu se intample toate astea, cand în funcțiile de conducere, portocalii si-au pus slujile, oameni care să le pupe mainile, si sa facă doar cum ordona ei.
  cat despre liliana dacica, cred ca toata lumea stie cum se invart banii la directia de sport si unde ajung ei. nici de cum la cine trebuie….pacat de aceasta tanara, care este nevoita sa faca sport in alta parte, din cauza ca judetul nostru nu o vrea si nu-i recunoaste meritele. sper sa se termine o data cu ei, astia de la conducerea tarii, si asa sa plece si lichelele din județ. poate se vor mai schimba lucrurile atunci

 3. albinuta gri says:

  Mai Stanciule, tu cred ca ai ceva personal cu aceste personaje “curate ca lacrima”, mai lasa-i in pace ca o sa te bata la funduletul gol. Alti jurnalisti nu mai exista in orasul asta , sau aia sunt PORTOCALII???

 4. zibco says:

  Daca sunteti atenti la poza de ai sus in spatele fetei astea e un securist cu mustata, tot el e ala care a scos-o din clasament???

 5. mihai negrut says:

  cei care fac aceste clasamente au auzit vreodata de FAIR PLAY ???
  REGULA NR 1 IN SPORT ….
  DAR DESPRE MUNCA??? ANI DE MUNCA !!!

 6. MiReLa says:

  Felicitari pentru articolul publicat, dle Stanciu! Asteptam de ceva vreme o asemenea reactie. Sunt mare fan judo si implicit fan Lore. Momentan este singura judoka caraseana care aduce rezultate deosebite. Pana in noiembrie 2011, cand, din pacate, a ratat bronzul mondial, a fost nr.1 in ranking list-ul european de juniori. La finele anului 2011 era pe locul 2 in Europa, in conditiile in care avem sportivi care nu se califica la campionate nationale. Puncteaza bine si in ranking list-ul european de seniori.
  Pt asemenea sportivi va rog sa scrieti atat despre reusite cat si despre esecuri, despre mandria de a fi roman, dar mai ales despre ceea ce se intampla cu valorile noastre sportive dupa retragerea din activitatea sportiva. Poate vor fi sensibilizati „alesii” nostri.
  Felicitari tuturor sportivilor si antrenorilor, iar pentru judoka noastra un mesaj: ramai la fel de puternica si hotarata, urmeaza-ti visul si calea! RESPECT!

 7. dorin says:

  Mai stati putin dragi sportivi si antrenori ca o sa-i i dracu pe toti Dacicii, Glavanii si Stanii. Dumenzeu nu te intreba cine esti si ce functie ai!

 8. IULIA says:

  RADULE CAND AI FOST PREMIAT ANUL TRECUT NU AI SPUS NIMIC SI NU AI ANTRENAT-O PE LOREDANA – TU ESTI FAIR – PLAY! AI LUAT BANU SI AI PLECAT. DIN BANI AIA PUTEAI SA O PASTREZI PE LOREDANA MAI UN AN SI NU TE MAI PLANGEAI DUPAIA CA ITI PLEACA SPORTIVA .
  TOT CARANSEBESUL STIE CA FATA A PLECAT CA NU I-ATI OFERIT NIMIC LA CLUBUL ENERGETICA S-A DUS ACOLO LA FACULTATE PENTRU CA NU ATI REUSIT SA O SPRIJINITI CU NIMIC NU MAI DATI VINA PE ALTI SPORTIVA E PLECATA DE MULT LA CLUJ TOATA LUMEA STIE RADU MAMI TREZESTETE DOAR STI CA A FOST PREMIATA LA CLUJ / TREZESTETE RADULE
  ROMAINA TREZESTETE / ASCUTA MELODIA RADULE NU MAI MINTI LUMEA

 9. IULIA says:

  RADULE CAND AI FOST PREMIAT ANUL TRECUT NU AI SPUS NIMIC SI NU AI ANTRENAT-O PE LOREDANA – TU ESTI FAIR – PLAY! AI LUAT BANU SI AI PLECAT. DIN BANI AIA PUTEAI SA O PASTREZI PE LOREDANA MAI UN AN SI NU TE MAI PLANGEAI DUPAIA CA ITI PLEACA SPORTIVA .
  TOT CARANSEBESUL STIE CA FATA A PLECAT CA NU I-ATI OFERIT NIMIC LA CLUBUL ENERGETICA S-A DUS ACOLO LA FACULTATE PENTRU CA NU ATI REUSIT SA O SPRIJINITI CU NIMIC NU MAI DATI VINA PE ALTI SPORTIVA E PLECATA DE MULT LA CLUJ TOATA LUMEA STIE RADU MAMI TREZESTETE DOAR STI CA A FOST PREMIATA LA CLUJ / TREZESTETE RADULE
  ROMAINA TREZESTETE / ASCUTA MELODIA RADULE NU MAI MINTI
  CLUBUL ENERGETICA NU SI-A PREMIAT SPORTIVI NICIODATA NORMAL SA PLECE SPORTIVI ASA CUM FACE UN CLUB MARE CA U CLUJUL

 10. IULIA says:

  RADULE CAND AI FOST PREMIAT ANUL TRECUT NU AI SPUS NIMIC SI NU AI ANTRENAT-O PE LOREDANA – TU ESTI FAIR – PLAY! AI LUAT BANU SI AI PLECAT. DIN BANI AIA PUTEAI SA O PASTREZI PE LOREDANA MAI UN AN SI NU TE MAI PLANGEAI DUPAIA CA ITI PLEACA SPORTIVA .
  TOT CARANSEBESUL STIE CA FATA A PLECAT CA NU I-ATI OFERIT NIMIC LA CLUBUL ENERGETICA S-A DUS ACOLO LA FACULTATE PENTRU CA NU ATI REUSIT SA O SPRIJINITI CU NIMIC NU MAI DATI VINA PE ALTI, SPORTIVA E PLECATA DE MULT LA CLUJ TOATA LUMEA STIE RADU MAMI , AM AUZIT CA A PREMIAT-O CLUJUL , MA INTREB DE CE NU A PREMIAT-O CLUBUL ENERGETICA SAU A PREMIAT-O VREO DATA? EU DE CAND SUNT LA CARANSEBES NU AM AUZIT NICIODATA SA O PREMIEZE CLUBUL , ASA CA SPORTIVI PLECATI TOTI LA ALT CLUB UNDE SE DA BANI , ENERGETICA E CEL MAI SLAB CLUB, DUCETIVA UNDE SUNT BANI NU MINCINOSI !
  ROMAINA TREZESTETE / ASCUTA MELODIA RADULE NU MAI MINTI
  CLUBUL ENERGETICA NU SI-A PREMIAT SPORTIVI NICIODATA NORMAL SA PLECE SPORTIVI ASA CUM FACE UN CLUB MARE CA U CLUJUL

 11. IULIA says:

  RADULE CAND AI FOST PREMIAT ANUL TRECUT NU AI SPUS NIMIC SI NU AI ANTRENAT-O PE LOREDANA – TU ESTI FAIR – PLAY! AI LUAT BANU SI AI PLECAT. DIN BANI AIA PUTEAI SA O PASTREZI PE LOREDANA MAI UN AN SI NU TE MAI PLANGEAI DUPAIA CA ITI PLEACA SPORTIVA .
  TOT CARANSEBESUL STIE CA FATA A PLECAT CA NU I-ATI OFERIT NIMIC LA CLUBUL ENERGETICA S-A DUS ACOLO LA FACULTATE PENTRU CA NU ATI REUSIT SA O SPRIJINITI CU NIMIC NU MAI DATI VINA PE ALTI, SPORTIVA E PLECATA DE MULT LA CLUJ TOATA LUMEA STIE RADU MAMI , AM AUZIT CA A PREMIAT-O CLUJUL , MA INTREB DE CE NU A PREMIAT-O CLUBUL ENERGETICA SAU A PREMIAT-O VREO DATA? EU DE CAND SUNT LA CARANSEBES NU AM AUZIT NICIODATA SA O PREMIEZE CLUBUL , ASA CA SPORTIVI PLECATI TOTI LA ALT CLUB UNDE SE DA BANI , ENERGETICA E CEL MAI SLAB CLUB, DUCETIVA UNDE SUNT BANI NU MINCINOSI !
  ROMAINA TREZESTETE / ASCUTA MELODIA RADULE NU MAI MINTI
  CLUBUL ENERGETICA NU SI-A PREMIAT SPORTIVI NICIODATA NORMAL SA PLECE SPORTIVI ASA CUM FACE UN CLUB MARE CA U CLUJUL

 12. MARIA says:

  PAI DOMANA DACICA PREMIEREA ESTE UN MOD DE A APRECIA MUNCA UNUI SPORTIV CARE IN MOD CATEGORIG NU AJUNGEA ACOLO DECIT DACA A AVUT UN ANTRENOR CARE SA O FORMEZE SA O PERFECTIONEZE. VAD CA IN FIECARE AN SUNT ACELEASI DISCUTII, PERMIEM DUPA BUNUL PLAC AL VOSTRU NU DUPA REGULI CLARE SI NEINTERPRETABILE. DACA ERAM IN LOCUL DUMNEAVOASTRA INAINTE DE A FACE CLASAMENTUL FACEM PUBLICE CRITERIILE DE ACORDARE SI STABILIRE A PREMIIOR, DAR DACA ERA ASA, POSIBIL CA IUBITUL DUMENAVOASTRA SOT SA NU MAI FI FOST ASA DE SUS IN CLASAMENT. VORBITI DE PREMIERI DE PARCA PREMIATI DIN BUZUNARUL FAMILIEI NU DINTR-UN FOND AL MINISTERULUI.
  CEI DE LA DNA SAU ACEST MINISTER NU VAD CE SE INTIMPLA LA ACEST NIVEL, CHIAR SUNT ORBI SAU INC NU POT INTERVENI, STEAPTA MOMENTUL POTRIVIT.
  VORBITI TOTI IN PRESA NISTE INEPTII DE TE DOARE CAPUL, AI IMPRESIA CA TRAIM IN JUDETUL SI IN TARA VOASTRA, LEGILE LE FACETI VOI REGULILELE FACETI VOI, TOTUL ESTE AL VOSTRU. DACA E CINEVA CARE ARE ALTA OPINE DECIT A VOASTRA AVETI PARGHIILE E AL TERMINA, DIN PACATE ATI TERMINAT ANTRENORII SI MAI TRAGIC SPORTIVII DIN JUDETUL ASTA. DIN PRIMII 10 SPORTIVI PE CARE-I PERMIATI ACOLO MAXIM 3-4 VOR REPREZENTA ROMANIA RESTUL SUNT SPORTIVI CU PERFORMANTE ARTIFICIALE, ADICA SA INTELEAGA SI LUMEA CEI CARE AU FOST LA UN MARE CONCURS DE LUPTE DE AICI DIN RESITA AU VAZUT CUM S-AU CASTIGAT UNELE MEDALII, CUNOSCATORII STIU.
  JENANT ESTE CA AVETI IMPRESIA CA TOATA LUME CARE TACE E SI PROASTA.
  SI SA INCHEI SA TINETI MINTE CA NIMENI NU A STAT NUMAI JUS IN VARF…