Campania de vaccinare și bătaia de joc numită organizare. Centre inexistente apar pe platforma Guvernului

untitled design set 970x90 px
untitled design set 970x90 px
timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100
timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Cine spune că la nivelul României se militează intens pentru vaccinare minte cu desăvârșire. Cum poți spune că vrei ca un număr cât mai mare de români să se vaccineze când inventezi centre, creând haos, când într-o țară de IT-iști nu ești în stare să pui la punct o platformă perfectă, când nu ai nici pe departe destule doze și, poate cel mai important, nu duci o campanie agresivă de informare privind căile prin care românii se pot înscrie la vaccinare? Ca să nu mai vorbim despre simplificarea lor…

Este incredibil cât de prost pot merge lucrurile în România! Când credem că nu se poate mai rău, apare câte ceva care să ne demonstreze contrariul. Avem un guvern care militează pentru vaccinare, un președinte și un premier care s-au vaccinat public tocmai pentru a-i încuraja pe români să le urmeze exemplul, dar nu avem centre de vaccinare deschise, nu avem doze suficiente și nu le oferim românilor nici măcar o informare corectă cu privire la modalitatea de a se înscrie. Ca să nu mai vorbim că există suficiente persoane care, chiar dacă ar ști ce pași trebuie urmați, nu au acces la internet pentru a se înscrie pe platforma Guvernului sau pentru a căuta pe Google numărul de la call-center. De fapt, de ce ne mai mirăm, când există inclusiv medici de familie care nu cunosc procedurile sau invocă faptul că platforma se mișcă prea greu și pierd prea mult timp cu înscrierea pacienților. Așa că mai bine renunță. A, și apropo de platformă… De câte ori a picat în 5 zile de la lansare?

CITEȘTE ȘI: S-a modificat lista centrelor de vaccinare din Caraș-Severin! Când se deschid?

M-aș fi așteptat ca modalitățile de înscriere la vaccinare pentru faza II să ruleze obsesiv la televizor, ca numărul de call-center (021.414.44.25) să fie repetat până l-am fi învățat cu toții pe de rost. Și toate astea să fi început măcar din luna decembrie, să aibă timp omul să-și noteze numărul ăla de telefon pe o bucată de hârtie și să sune la momentul potrivit. Dar de unde atâta minte la cei care ne conduc? Mai ales în decembrie, când marii câștigători ai alegerilor se băteau pe funcții?

A, apropo. Legat de numărul de call-center… Știați că fiecare județ are alocat câte un număr diferit, pe lângă cel general pe care l-am menționat mai sus? Nu știați, nu? Vă spunem noi: numărul pus la dispoziție pentru locuitorii din Caraș-Severin este 021.414.44.55, iar pentru cei din Timiș – 021.414.44.56.

Anomalii de pe platforma de înscriere la vaccinare

Enumerăm doar câteva, pe care le-am descoperit așa, la prima mână. Știm că oficial avem în Caraș-Severin deschise 3 centre pentru faza II, în spitalele din Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă. Nici vorbă despre spitalul din Reșița, spre exemplu. Dar ce ne spune platforma „credibilului” Guvern? Că ne putem vaccina la Staționarul II! O clădire în care nu s-au vaccinat nici medicii în faza I și care nu apare nicăieri nici măcar pentru faza II sau faza III! De unde or fi scos cei de la centru treaba asta? Culmea este că sălile de sport care ar urma să fie transformate în centre de vaccinare nu apar deloc!

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100
publicitate ziar expresb 1000x100
publicitate tmc 640
promovare banner maxagro
gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Mergem mai departe și aflăm că la Caransebeș, la fel ca la Bocșa, nu s-au actualizat listele cu centrele. În Express de Banat scriam încă din 14 ianuarie, adică dinainte de a se lansa platforma pentru înscrieri în faza II, care vor fi centrele, potrivit Prefecturii cărășene. Cei de la Guvern n-au aflat nici până acum?

Poate până la urmă e un noroc că nu s-au deschis cele 16 centre de vaccinare din Caraș-Severin. Și-așa e haos, dar mai dacă oamenii s-ar fi înscris la centre inexistente? Unii au căzut deja în capcană la Lugoj. Pentru că platforma Guvernului anunța 3 centre funcționale, oamenii s-au înscris. Au aflat abia ulterior că doar la Spitalul Municipal se pot vaccina.

CITEȘTE ȘI: Capacitatea de vaccinare a unui spital din Lugoj a fost depășită de trei ori din cauza unei erori

Până la urmă, ca s-o spunem pe cea dreaptă, centrele se vor deschide atunci când vor fi destule doze de vaccin. E drept, în luna noiembrie președintele Klaus Iohannis ne promitea peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranșă. Ce mi-e 10 milioane, ce mi-e 10.000, cât au venit în prima tranșă (numită de ei „simbolică”)? Nici dacă e să adunăm toate cele 5 tranșe care au venit până acum nu ne apropiem nici măcar de 1 milion, dar mai de 10 milioane. 538.450 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech au ajuns până acum în România, plus alte 14.000 de la Moderna. Și atât!

Să facem un calcul simplu, raportându-ne la Caraș-Severin, unde au ajuns până acum, în total, 3.106 doze. Dacă s-ar deschide toate cele 16 centre de vaccinare mâine la capacitate maximă, adică cu un program de funcționare între orele 8.00 și 20.00 și cu 4 persoane programate pe oră, am avea nevoie de 768 de doze pe zi. La un calcul simplu, în cinci zile lucrătoare e nevoie de 3.840 de doze. Cât de optimiști trebuie să fim ca să credem că va primi Carașul vreodată aproape 4.000 de doze pe săptămână? Eu zic să ne rugăm ca fiecare cărășean vaccinat să primească și a doua doză la timp, că la cum merg lucrurile, numai în Dumnezeu ne mai putem pune speranța…

publicitate si promovare online banner maxagro
publicitate tmc 640
publicitate Timisoara banner maxagro
untitled design set 970x90 px