Căminul de bătrâni din Anina – singurul din Caraș-Severin deschis și persoanelor cu probleme psihice

Odată cu mutarea forței de muncă tinere, atât în străinătate, cât și în marile centre urbane, tot mai mulți bătrâni rămân singuri și bolnavi, trăind la limita supraviețuirii. Pe lângă problema singurătății, bătrânii se confruntă și cu probleme de sănătate, iar cei cu afecțiuni psihice sunt practic abandonați, existând puține unități specializate capabile să le ofere îngrijirea necesară.

Raza de speranță pentru vârstnici și pentru cei cu efecţiuni psihice vine de la Anina, acolo unde spitalul, închis de guvernarea Boc, a fost transformat de oameni cu suflet din cadrul unui ONG (Fundația Humanitas Pro Deo), cu sprijinul administrației publice locale, într-un centru modern, pregătit să primească bătrâni, fără discriminare. Astfel, având sprijinul Primăriei și cu ajutorul numeroaselor sponsorizări, Căminul pentru persoane adulte și vârstnice este deservit de personal calificat (medici, asistente, infirmiere), dispune de mobilier adecvat și asigură condiții optime de cazare pentru beneficiari.

În prezent, în centru sunt internați peste 30 de bătrâni, tendința fiind una de creștere și datorită prețurilor minime (2.400 de lei – prețul de pornire), sub cele ale pieței.

Rețeta succesului aparține primarului Gheorghe Românu care, în urmă cu doi ani, a avut inspirata idee de a preda locația unei organizații nonprofit, eliminând presiunea asupra bugetului local deoarece, din 2017, subvenționarea căminului de către stat a încetat și, în urma noilor reglementari, salariile personalului medical au crescut ducând la un adevărat blocaj instituțional.

CITEŞTE ŞI: Lăsaţi în voia sorţii de către statul român, bătrânii Aninei au fost salvaţi de un ONG

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/