Bătaia rămâne ruptă din Rai în procesul de educare a minorilor?

1000x100 Cuib de vise 1000x100

În ultima perioadă asistăm – atât în media, cât și pe rețelele de socializare – la un adevărat torent de imagini cu persoane care exercită acte de violență fizică extremă asupra minorilor. Imaginile șocante au făcut ca noi toți să ne punem o serie de întrebări cum ar fi: Cum este posibil așa ceva în secolul XXI? Care sunt cauzele violenței? Cum ar putea fi eradicată această problemă?

Majoritatea oamenilor tind să identifice ca factori determinanți în exarcerbarea violenței asupra minorilor: sărăcia, lipsa de educație și alcoolismul, însă un părinte din orașul de la malul Dunării are o cu totul altă părere, părere pe care a dorit să o împărtășească și celorlalți cu scopul de a trage un semnal de alarmă nu doar asupra faptului că exemplele, deloc demne de urmat, pot naște monștri, ci și despre cât de mult contează identificarea unor soluții optime pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

Cred că problema violenței asupra minorilor este o chestiune care ține de o moștenire psihologică arhaică și se reflectă în mentalul nostru colectiv. Indiferent de nivelul de pregătire, de situația materială a fiecăruia, orice concetățean, dacă este sincer, recunoaște că a auzit expresiile: «Bătaia este ruptă din rai!», «Unde dă mama crește!», «Lasă, și pe noi ne-au bătut părinții (profesorii) și n-am mai murit!». Felul acesta de a gândi este, după părerea mea, pricipalul generator al violenței, iar soluția ar fi întreruperea acestuia. Să nu uităm că agresiunea asupra unui copil este, mai întâi, verbală și mai apoi fizică, copilul adoptă modelul, îl internalizează și, în momentul în care va deveni adult, îl va folosi considerând că este singura soluție la problemele de comportament în educația și creșterea minorului. Dacă noi toți am înțelege că afecțiunea și dragostea reprezintă soluțiile optime pentru o dezvoltare armonioasă fizică și psihică a copilului, lanțul de transmitere socială al violenței ar fi întrerupt”.

STPT job 1000x200

Sursa foto principal: science.sciencemag.org.

Sursa foto: realitatea.net.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/