Cadou deosebit pentru tezaurul cultural din Caransebeș

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Pictorul Mihai Vintilă se reîntoarce în orașul natal cu un cadou deosebit de important pentru tezaurul cultural al comunității din Caransebeș, pe care l-a lăsat cu literă de lege Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.

Artistul plastic, care va împlini peste puțin timp venerabila vârstă de 85 de ani, a dorit să doneze muzeului caransebeșean 148 de tablouri din colecția personală, dar și a altor artiști care au participat la taberele de pictură ARPLANA, organizate de Mihai Vintilă, multe dintre ele la Poiana Mărului.

DSC_1289

„Am realizat 29 de tabere de pictură și creație, de artă naivă și am primit câte un tablou, în fiecare an, de la artiștii participanți. Parte din această colecție a mea donată muzeului a fost expusă în sala de expoziții care va rămâne deschisă pe perioada sărbătorilor de iarnă. Este o bucurie pentru că aceste lucrări prezintă parte din perioada copilăriei mele aici la Caransebeș. Locuiam pe strada Potocului, sunt o grămadă de ani de atunci… Pe strada noastră nu trecea nicio mașină… am crescut înconjurat de vecini gospodari care au venit la Caransebeș din satele din jurul orașului, crescători de animale, astfel că am imortalizat imagini din Caransebeș, din aceste obiceiuri și tradiții pe care fiecare bun român le duce mai departe. Tăiatul porcului, pițărăii, colinda, nunți, botezuri toate am încercat să le prezint în lucrările mele. Am în această expoziție și lucrări de acum 60-70 de ani, când vis a vis de Biserica Catolică, noi, tineretul, foloseam acel corso (n.r. stradă din centrul orașului, care servește ca loc de promenadă) până la parc pentru întâlnire și recreere”, ne-a precizat Mihai Vintilă.

20161125_154513

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

El a vorbit și despre scrierile sale pentru că, după moartea Gloriei, singura sa fiică, la numai 24 de ani, după pensionarea că medic veterinar în 1979, i-a rămas doar pictura și scrisul. „Nu sunt mai sărac pentru că am renunțat la aceste picturi pentru ca oamenii să le poată admira la muzeu, dimpotrivă. Sunt bucuros să după mine rămâne ceva. Am mai dat lucrări pentru muzeu, după ce le-am pictat după mai multe fotografii rămase de la tatăl meu. El a fost plutonier major chiar în acest spațiu al muzeului, în urmă cu 100 de ani fiind Cazarma Militară. Am creat imagini cu tata și inclusiv decorațiile lui din Primul Război Mondial”, spune Mihai Vintilă.

Ca și scriitor, a venit la Caransebeș cu ultimul volum tipărit, „Dincolo de 8 decenii”. În luna martie a anului viitor artistul va împlini 85 de ani și a scris acest volum de carte la propunerea unui foarte bun prieten academician în Las Vegas, care a scris un articol despre Mihai Vintilă, intitulat „Ce este Mihai Vintilă: doctor, pictor sau scriitor?”. Cartea cuprinde momente din sălile expoziționale și chiar note ale criticilor de artă în domeniul literaturii, cum ar fi Valentin Silvestru sau George Toma Maiorescu.

Toate tablourile pot fi admirate la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță în cadrul unei expoziții permanente.

DSC_1290

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/