Bursa locurilor de muncă pentru absolvenții… trecuți de prima tinerețe. Cărășenii câștigă mult mai bine față de oferta angajatorilor?! [FOTO]

Peste 40 de agenți economici din județul Caraș-Severin și-au mai încercat șansa încă o dată pentru a atrage în echipele lor tinere forțe, apte de muncă și creștere pe plan profesional. Din păcate, nici această ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți nu s-a bucurat de o prezență serioasă din partea celor aflați în căutarea unui job.

Din cauza faptul că județul se confruntă cu o acută problemă a migrării tinerilor spre marile orașe și străinătate, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin a invitat la bursa organizată astăzi și absolvenții trecuți de prima tinerețe. Locurile de muncă au fost variate, acoperind domenii diferite de activitate, fiind disponibile joburi nu doar pentru absolvenţi, ci şi pentru alte categorii de persoane, ce și-au lăsat CV-ul pentru domenii de activitate atât din comerț, cât și din turism și construcții.

Întâlnirea dintre angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă a avut loc la Reșița, la Universitatea „Eftimie Murgu”.

Semne rele pentru antreprenori

Fenomenul dezinteresului afișat vizibil de locuitorii Carașului s-a resimțit și din partea oamenilor de afaceri. Din cei 87 contactați, au confirmat doar 46 și s-au prezentat la standuri numai 42 de firme, oferind 96 de locuri de muncă pentru absolvenți, dintre care 16 pentru absolvenții cu studii superioare, cele mai multe fiind pentru ingineri, dar și pentru economiști.

Situaţia detaliată a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți:

Nr. agenți economici contactați

87

Nr. agenţi economici participanţi

42

Nr. locuri de muncă oferite pentru absolvenţi

96

Nr. persoane participante, din care

150

Nr. absolvenți participanți

27

Nr. absolvenți selectați în vederea încadrării

6

Nr. absolvenți încadrați pe loc, din care

4

Nr. absolvenți cu studii superioare încadrați

2

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157672498088607″]

„Nu am limitat participarea la această bursă, deci nu este bursa locurilor de muncă doar pentru absolvenți, a fost bursa locurilor de muncă și pentru celelalte persoane. Toate persoanele care ar dori să-și schimbe locul de muncă sau să-și găsească un loc de muncă, chiar dacă au peste 45 de ani, au fost binevenite la bursă.

Din păcate, tot mai puțini tineri se înregistrează în evidențele noastre. De exemplu, la această dată avem în evidență în tot județul puțin peste 200 de absolvenți. Trendul este în scădere față de anii trecuți. Dacă acum 2-3 ani aveam 400 de absolvenți, acum avem 200 de absolvenți înregistrați. Am avut întâlniri cu agenții economici, am purtat discuții la sediile firmelor cu aceștia pentru a vedea care este necesarul lor în forță de muncă în scopul de a califica noi tinerii absolvenți în meserii dorite de către agenții economici ca să putem să facem legătura între cele două categorii de persoane. Din păcate, agenții economici ne spun că se confruntă cu o lipsă a persoanelor calificate în meseriile în care au ei nevoie. Agenția pentru ocuparea locurilor de muncă implementează proiecte care sunt la nivel național, deci aceste servicii pe care le oferim noi în județul Caraș Severin se oferă în toate județele țării”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraș-Severin, Carla Goagă.

STOP MIGRĂRII!

„Nu putem stopa persoanele să nu se angajeze în alt județ. Locurile de muncă vacante în orice județ al țării sunt disponibile pe portalul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Orice persoană se poate angaja, din păcate, nu doar în județul în care locuiește, ci în orice altă localitate. Agenții economici acum știu că este o bursă specială pentru absolvenți, deci sunt conștienți că aceștia nu au experiență, dar în cazul celorlalte persoane sigur agenții economici caută măcar puțină experiență. În cazul în care oamenii nu au experiență, noi încercăm să venim cu diferite măsuri să sprijinim agenții economici. De exemplu, îi sprijinim să organizeze cursuri de formare profesională pentru angajați”, a mai declarat Carla Goagă pentru Express de Banat.

La bursă au mai participat şi elevi ai claselor a XII-a de la Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa, care au avut ocazia de a experimenta participarea la o bursă a locurilor de muncă. Tinerii au primit pliante ce au conţinut informaţii referitoare la serviciile oferite, precum şi facilităţile de care pot beneficia atât șomerii, cât şi angajatorii, dacă apelează la serviciile Agenţiei.

Locurile de muncă rămase vacante în urma Bursei vor putea fi consultate la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Reşiţa, str. Traian Lalescu nr 17, unde vor fi emise repartiţii persoanelor ce întrunesc condiţiile impuse de angajatori.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul AJOFM Caraş-Severin din Reşiţa, str. Traian Lalescu nr. 17, sau la telefon 0255 212 380.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/