UPDATE. „Bomba” de la Aquacaraș, pe masa miniștrilor. Vela și Stepanescu pleacă la București. Cine se mai înscrie?

Oficialii societății de apă-canal alături de reprezentanți ai mai multor administrații locale se deplasează la București, unde luni dimineață se întâlnesc cu mai mulți reprezentanți la vârf ai Guvernului Ponta.

Surse oficiale au precizat pentru Express de Banat că la nivelul celor mai multe dintre administrațiile locale s-a manifestat interes pentru susținerea operatorului de apă-canal, astfel că o parte dintre primari se vor deplasa chiar în capitală să îi sensibilizeze pe miniștrii social-democrați.

Ideea deplasării este solicitarea de clemență și amânarea deciziei de reziliere a contractului de finanțare de aproape 200 de milioane de euro, mai ales că în țară mai sunt situații similare pe POS Mediu 1.

În altă ordine de idei, oficialii de la Aquacaraș încă nu și-au pierdut speranța că lucrurile se pot îndrepta, întrucât, în caz contrar, întreg județul Caraș-Severin ar intra în colaps financiar. Toate administrațiile locale din orașele în care se derulează proiectul de alimentare cu apă și canalizare ar trebui să returneze sume fabuloase de bani.

Deși din delegația care se deplasează la București nu face parte niciunul dintre parlamentarii județului, primarii celor mai importante orașe, Marcel Vela și Mihai Stepanescu, vor participa alături de conducerea Aquacaraș la discuții. Și reprezentanți ai Consiliului Județean Caraș-Severin, acționar majoritar al operatorului de apă-canal, merg în capitală.

Reamintim că problemele societății cărășene sunt generate de poprirea pe conturi, instaurată de ANAF, și de retragerea băncilor din competiția pentru creditare a firmei, bani din care s-ar fi asigurat cofinanțarea proiectului european, de sute de milioane de euro. Președintele ADI Acvabanat, Daniel Surdu, a precizat public faptul că oficialii de la minister au anunțat că începând cu data de 1 noiembrie 2015 încep procedurile de reziliere a contractului dacă Aquacaraș nu face dovada cofinanțării. Edilii-șefi ai primăriilor de orașe s-au împărțit în două tabere. Unii se implică în salvarea proiectului, alții susțin că rezolvarea problemei se poate face doar pe cale politică și în niciun caz prin afundarea în datorii a orașelor. Cert este că, odată intrați în asociere, nu mai au cale de întoarcere!

UPDATE 1 – La sediul Primăriei Reșița a avut loc în această dimineață o ședință de urgență pe tema Aquacaraș și a deplasării ce se va face la București, luni dimineață. Atitudinea administrației locale din municipiu este clară, primarul Stepanescu afirmând că va sprijini societatea, deși este total nemulțumit de modul în care își desfășoară activitatea. “Primăria Reșița a garantat și pentru POS Mediu 1, și pentru POS Mediu 2, și a ajutat operatorul județean de apă-canal, deși cred că a fost și este depășit de situație. Am declarat în repetate rânduri că sunt nemulțumit de modul în care decurg lucrările. La Reșița, domeniul public este spart, sunt pericole la tot pasul pentru oameni și, în plus, Aquacaraș n-a fost capabilă să asigure nici până acum plata redevenței către municipiul-reședință de județ, ceea ce blochează investițiile”, a precizat Mihai Stepanescu, în urmă cu puțin timp.

Întâlnirea are loc luni dimineață, la ora 11.00, iar miniștrii care au lansat invitația spre Caraș-Severin sunt: Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, și Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!

Comments

 1. […] Ideea deplasării este solicitarea de clemență și amânarea deciziei de reziliere a contractului de finanțare de aproape 200 de milioane de euro, mai ales că în țară mai sunt Sursă știre […]

 2. Purec says:

  Iar dam vina pe Aquacaras Misulica? Acum spunem ca din cauza redevenței nu avem investiții? Tu crezi ca toată lumea e proasta sa te mai creadă? Vezi ce faci la București, sa nu piardă Aquacaras finanțarea ca vor suferi toți reșițenii din cauza ta! Asuma-ți măcar în ceasul al doisprezecelea ca ai greșit și mergem toată lumea mai departe! Și bagati-l în seama și pe Surdu ca e singurul cu capul pe umeri și care a înțeles situația. Am inteles-o și noi după ce l-am văzut la tv. Așa ca hai la treaba ca ai dormit 7 ani! Trezeste-te !

 3. asa va trebuie... says:

  “Reamintim că problemele societății cărășene sunt generate de poprirea pe conturi, instaurată de ANAF, și de retragerea băncilor din competiția pentru creditare a firmei, bani din care s-ar fi asigurat cofinanțarea proiectului european, de sute de milioane de euro”
  TOTAL GRESIT !!!
  Problemele Aquacaras nu sunt generate de poprirea conturilor sau de retragerea bancilor, acestea sunt doar efectele. In realitate, problemele Aquacaras sunt rezultatul gestiunii fraudaloase, precum si a modului in care au fost angajati aproape toti lucratorii din cadrul acestei companii, in sensul ca aproape fara exceptie, toti sunt pilele PNL-istilor.
  Conducerea si, in general, managementul companiei a fost numit politic de PNL, iar toate capusele din cadrul societatii sunt odraslele PNL-istilor sau cunostintelor acestora!
  Culmea ironiei e ca, pana sa vina ciolanul cel mare (200 de mil de Euro), odraslele PNL-istilor, prin incompetenta si delapidari de 2 lei, au reusit sa distruga compania, astfel incat, Vela si acolitii lui nu mai apuca sa se infrupte in potul cel mare (200 de milioane). De aici si disperarea… :))
  Asta e realitatea lucrurilor, si nu cea pe care incearca autorul articolului sa ne-o zugraveasca in cuprinsul articolului, cum ca Vela si alti talhari ar fi acum salvatorii companiei si implicit a judetului. Dimpotriva, ei sunt primii responsabili!

 4. Fanel says:

  Vand fan .mmm

 5. dorel argatul says:

  Tovarasul Stepanesco nu doarme, nu el e treaz si cu ajutorul clanurilor de familie pe care le-a structurat in cadrul institutie pe care o conduce isi bate joc de noi ca un comunist veritabil. Atitudine clasica de comunist inconjurat de obedienti ce din punct de vedere intelectual nu exceleaza …..