Bolnavilor de cancer din Caraș-Severin li se ia și ultima speranță la viață?

pacienta cancer
untitled design set 970x90 px

Alina Stancovici e un om cu prea multe principii chiar și atunci când nu e cazul?! OncoHelp trebuie să vină la Reșița, fie și în curtea Staționarului II, atât timp cât sistemul public de sănătate se dovedește în fiecare zi a fi atât de canceros!

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița a recunoscut că a făcut tot posibilul pentru a împiedica deschiderea unei clinici oncologice într-o clădire situată în curtea Staționarului II al Spitalului Județean de Urgență Reșița. Clădire care e nefolosită în prezent și care a fost proprietatea doctorului Iosif Secășan, în aprilie anul trecut fiind donată de acesta Clinicii OncoHelp. Cu scopul de a înființa și dezvolta servicii medicale de oncologie, chimioterapie și radioterapie!

Alina Stancovici se opune și, ca principiu, are dreptate. Numai că, sistemul public de sănătate din Caraș-Severin e atât de bolnav încât nimeni și nimic nu ar trebui să le răpească pacienților cu cancer poate ultima speranță la viață sau să-i chinuie pe drumuri, la Timișoara ori Cluj, și să le oblige familiile la cheltuieli imposibil de suportat.

E adevărat, Alinei Stancovici i se cere să redreseze din punct de vedere financiar spitalul pe care îl conduce și chiar se încearcă demiterea sa pe motiv că nu e performantă. E evident și că o concurență cu OncoHelp e în dezavantajul Spitalului Județean, care va avea tot mai puțini pacienți și va deconta mai puțin la Casa de Asigurări de Sănătate. Are dreptate Alina Stancovici și când spune că de la spitalul din Reșița s-a vândut aproape tot ce s-a putut, toate cabinetele, iar astăzi nu mai ai unde deschide ceva nou. Asta în condițiile în care serviciile medicale în ambulatoriu se prestează mai mult în regim privat, Spitalul Județean pierzând șansa de a încasa sume importante, care să ajute la buna funcționare.

Un alt motiv invocat de Alina Stancovici pentru care a oprit construirea clinicii oncologice e situația litigioasă a terenului din curtea Staționarului II. Acolo unde, pe o suprafață de 268 de metri, OncoHelp vrea să amenajeze o cale de acces către clinică și o parcare.

Dar toate acestea ar trebui să conteze prea puțin spre deloc. Pacientul, cu atât mai mult cel oncologic, ar trebui să fie singurul care contează. Or, dacă Spitalul Județean de Urgență din Reșița nu e în stare să aibă grijă de el, să-i asigure o diagnosticare corectă, un tratament adecvat și condiții de spitalizare decente, atunci nu ar trebui să împiedice un privat să-i ofere toate acestea. Un privat care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci care prestează fără costuri pentru asigurați.

Spitalul, prin deficiențele sale, bagă oricum o mulțime de bani în buzunarele prestatorilor de servicii medicale private. Cât timp tomograful e defect, aparatul de radiologie de la Staționarul III stă împachetat, nepus în funcțiune, iar reactivii pentru confirmarea infecțiilor intraspitalicești culese de la Staționarele I și II sunt insuficienți, e firesc ca privații să profite și să deschidă în Reșița cabinete și clinici ce oferă servicii medicale pe care Spitalul Județean se dovedește incapabil să le presteze. Când pentru un RMN sau un CT timpii de așteptare sunt și de două luni la Spitalul Județean de Urgență Reșița, e evident că pacienții pleacă spre Caransebeș, Timișoara sau spre clinicile private. Practic, sunt constrânși să facă asta. Iar dacă acum se ivește această oportunitate, ca bolnavii de cancer să poată fi îngrijiți în condiții net superioare, nu e drept să existe vreun impediment. Nu e corect ca acești pacienți să „deconteze” neputința sistemului public de sănătate din Caraș-Severin. Și nu sunt deloc puțini!

publicitate ziar expresb 1000x100

„Pacienți tratați prin programul național de oncologie sunt în medie 800 pe an în Caraș-Severin. Nu acesta e numărul real. Mulți migrează în Timiș, Cluj. Numărul acesta este infim, nu este realitatea.”, explică Laurențiu Mărțuică, directorul medical al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin. „Aproape 15% dintre pacienții care ajung la noi, la Timișoara, sunt din Caraș-Severin. Nu puțini sunt cei care vin pentru consultul inițial oncologic, nu doar pentru tratament, pentru radio sau chimioterapie.”, a completat prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.

Florin Bîrsășteanu, care a deschis recent în Reșița un centru de imagistică de înaltă performanță, spune cu sinceritate că a profitat de starea precară a sistemului public de sănătate din Reșița: „Vom face investigații imagistice, toată paleta de investigații care se pot face în imagistica CT și RM. E o zonă deficitară la nivel de țară, e o zonă foarte deficitară la nivel de județ și de Reșița.”.

Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Ionuț Popovici, admite că sistemul public e depășit de multe ori, iar acolo unde se întâmplă asta e firesc ca pacienții să ajungă pe mâna privaților, dacă aceștia oferă servicii medicale de calitate: „Pe noi ne interesează ca oamenii care au plătit contribuții de-a lungul timpului, asigurații noștri, să aibă servicii medicale de calitate. Nu ne interesează că sunt livrate de un prestator public sau de unul privat.”

OncoHelp intenționează să deschidă la Reșița, în curtea Staționarului II, un spital în care să asigure tratamente oncologice, chimioterapie și radioterapie, cu spitalizare de zi și continuă. „E important să primim sprijin, mai ales că toate serviciile noastre sunt în regim absolut gratuit, așa cum sunt toate tratamentele pe care le primesc pacienții și la Timișoara, și la orice alt spital de stat. Noi suntem asimilați ca entitate privată, dar suntem asociație non-profit și obiectivul nostru este să facem aceste tratamente gratuit pentru cât mai mulți oameni.”, a explicat Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.

Dacă Spitalul Județean de Urgență Reșița ar fi oferit servicii oncologice de calitate, atunci venirea OncoHelp chiar în propria-i curte ar fi fost discutabilă. Așa însă… Alina Stancovici, ca toți ceilalți șefi din sistemul public de sănătate al județului, sunt obligați să recunoască neputința acestuia și să le dea pacienților o șansă în plus. La privat! OncoHelp e obligatoriu să funcționeze la Reșița, chiar și în curtea Staționarului II!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/