Bolnavii de TBC, tratați în ambulatoriu, motivați să respecte tratamentul. Vor primi 16 lei pe zi, alocație de hrană

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, care sunt tratați în ambulatoriile de specialitate, vor primi o indemnizație de hrană în fiecare lună. Valoarea acesteia este de 16 lei pe zi pentru adulți, iar copiii primesc cu un leu mai puțin.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, cuantumul ajutorului financiar se aprobă în prima zi a lunii noiembrie.

„Acesta se stabilește pe baza nivelului alocațiilor de hrană pentru consumurile colective prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, cu modificările ulterioare, corespunzător categoriei de bolnavi TBC, respectiv de 16 lei/zi pentru pacienții adulți și de 15 lei/zi pentru pacienții copii. Prin această măsură se urmărește motivarea pacientului pentru respectarea tratamentului complet, până la vindecare.”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

leader board 728 x 90 px

Acordarea unei indemnizației lunare de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză a fost prevăzută pentru prima dată în în Legea 302/2018, pentru asigurarea aderenței la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculoză pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Metodologia de acordare a indemnizații se va face prin ordinul comun al ministrului Sănătății și Justiției.

Deși s-au făcut progrese importante pentru controlul acestei maladii, România încă se afla, la începutul acestui an, pe locul 5 în lista celor 18 țări din UE descrise ca fiind cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei.