Biblioteca Județeană Timiș a rămas fără consilier juridic. Soluția autorităților județene

Singurul post de consilier juridic din cadrul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” a rămas vacant, după ce fostul ocupant al acestei poziții și-a dat demisia. Situația nu a fost rezolvată nici la primul concurs organizat. Singurul candidat înscris nu a obținut punctajul necesar ca să fie admis. 

Astfel, reprezentanții Bibliotecii Județene Timiș au cerut Consiliului Județean Timiș, instituție în subordinea căreia se află, să permită achiziționarea de servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare până când postul din organigramă va fi din nou scos la concurs. Postul este vacant de la finalul lunii februarie.

Urgența ar fi, spun cei de la bibliotecă, faptul că instituția este parte într-un proces civil, dar se și pregătește pentru contractarea serviciilor de întocmire a documentației tehnice în vederea reabilitării sediului central.

CITEȘTE ȘI: „Va fi unul dintre cele mai frumoase puncte de acces gratuit la carte din vestul României”. Imobilul care găzduiește Biblioteca Județeană Timiș de aproape 70 de ani, reabilitat 

„Urmează să organizăm un nou concurs, dar demersurile în acest sens presupun o durată de timp destul de mare și nu avem garanția că postul se va ocupa. Serviciile juridice ne sunt necesare atât în cadrul activităților curente (întocmire contracte, decizii, actualizare documente, opinii juridice cu privire la diverse spețe interne, evenimente culturale), cât și pentru proiectele de importanța majoră (reabilitare sediu, reparații, dotări secții și filiale), dar și pentru reprezentare/asistență în cadrul proceselor în care este parte Biblioteca Județeană Timiș. (…) Propunem adoptarea unei hotărâri privind aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, de asistență și de reprezentare de către bibliotecă până la ocuparea prin concurs a postului unic de consilier juridic din cadrul acestei instituții.”, se arată în documentul înaintat consilierilor de managerul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, Tudor Crețu.

La Biblioteca Județeană se justifică externalizarea serviciilor juridice, la Muzeul Banatului nu 

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

În plenul CJT, social-democrații au solicitat explicații suplimentare cu privire la oportunitatea externalizării acestor servicii. Unii dintre ei s-au întrebat de ce nu se renunță la postul de consilier juridic din organigramă, câtă vreme externalizarea acestui serviciu este mai ieftină.

„Am solicitat de la consiliul județean, în prealabil, câteva justificări, care ar fi diferența de cost între angajarea unei persoane și externalizarea serviciului. Managerul a făcut o prospectare a pieței și a rezultat o astfel de ofertă. Atunci când se va trece la procedura de achiziție publică, care e una directă, nu e o licitație, potrivit legii. 2.000 lei orientativ plus TVA nu ne duce nici măcar aproape de 32 de mii de euro…. De aceea, propunerea pe care am primit-o din partea bibliotecii a meritat luată în considerare.”, a explicat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

„O consiliere juridică, chiar dacă e mai ieftină, e foarte utilă pe termen scurt. Dar ai nevoie de un consilier juridic pentru activități operaționale, adrese către instanțe, întâmpinări. Managerul instituției, pe termen lung, nu poate funcționa eficient fără un astfel de consilier.”, a spus și consilierul județean USR-PLUS, Raul Olajos.

Pe de altă parte, vicepreședintele CJ Timiș Alexandru Proteasa a subliniat importanța funcționării bibliotecii în acest moment. „Avem în vedere toate aspectele și fiecare subordonată de cultură are particularitățile ei. Dacă acolo se justifică să externalizeze serviciile juridice, la Muzeul Banatului nu se justifică. Muzeul e mult mai mare ca organigramă, are mult mai multe proiecte și spații în proprietate.”, a argumentat Proteasa.

Consilierii județeni au aprobat externalizarea serviciilor juridice la Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” cu 29 de voturi pentru, 2 împotrivă și o abținere.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/