Guvernul României pregătește două proiecte care vin să sprijine comunitățile locale și județene

Premierul Florin Cîțu a anunțat, la Timișoara, că Guvernul pe care îl conduce are în pregătire mai multe proiecte pentru sprijinirea comunităților. Unul dintre ele vizează investiții în drumurile comunale și județene, iar al doilea proiect va face posibilă trecerea obiectivelor, la cerere, din administrarea statului în cea locală sau județeană.

Nici prin Programul Național de Redresare și Reziliență, nici fondurile europene nu pot fi atrase pentru realizarea unor investiții în drumuri comunale, a spus prim-ministrul, prin urmare, Guvernul vrea să demareze un program special pentru aceste șosele mici.

„Nici în fondurile externe rambursabile, nici în PNRR nu a fost inclusă această infrastructură comunală. Acest lucru nu există. Și aici avem o problemă, pentru că acele localități în care nu s-a putut investi în drumuri județene și comunale au rămas în urmă. Atunci când există infrastructură, vin și celelalte investiții. Vom demara un program de investiții special pentru aceste drumuri. Vor avea prioritate acele localități unde deja există canalizare și apă, dar nu putem să lăsăm în urmă comunitățile României, trebuie să dezvoltăm toată România. Le vom face prin buget. Structura programului o voi anunța în perioada următoare.”, a declarat Florin Cîțu.

Pe de altă parte, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a vorbit despre nevoia unei modificări legislative, astfel încât obiective aflate în administrarea statului, dar care sunt nefolosite, să poată fi trecute, la cerere, în administrarea autorităților județene sau locale.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Autoritățile publice locale s-au plâns de multe ori de faptul că au în localitățile lor terenuri degradate, clădiri, canale ale ANIF sau ale Apelor Române, tabere școlare care sunt în proprietatea statului și zac în părăsire, neîntâmplându-se nimic de zeci și zeci de ani pe locurile respective. Am văzut recent o modificare a Ordonanței 57/2019 privind Codul Administrativ, pentru că principala opreliște în calea transferului de la ministere sau diverse autorități, agenții care le dețin în proprietate, către autoritățile locale e că nu sunt intabulate. S-a eliminat această prevedere și am discutat care sunt intențiile Guvernului în acest sens.”, a declarat Alin Nica.

La rândul său, premierul a spus că Guvernul va crea cadrul legal pentru ca aceste obiective să poată fi preluate în administrare de autoritățile județene sau de cele locale.

„Vrem, printr-o ordonanță de urgență, să facem cadrul legal ca, la cerere, acele unități administrativ-teritoriale care doresc să ia în administrare un drum forestier, un canal, o clădire a unei instituții care nu este folosită, este într-o stare degradată și creează probleme, să poată să o facă. În același timp, am discutat și de nevoile tuturor UAT-urilor din România pentru cofinanțare. Foarte multe UAT-uri au proiecte pe fonduri europene, costurile au crescut și e nevoie de cofinanțare. Vom avea o ordonanță, este în avizare la Ministerul Finanțelor, care va permite UAT-urilor să se împrumute direct din Trezorerie.”, a explicat premierul.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/