„Va fi unul dintre cele mai frumoase puncte de acces gratuit la carte din vestul României”. Imobilul care găzduiește Biblioteca Județeană Timiș de aproape 70 de ani, reabilitat

Sediul Bibliotecii Județene Timiș din Piața Libertății nr. 3 va fi consolidat temeinic, cu bani de la Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș. De la momentul la care va fi deschis șantierul, lucrările ar trebui să dureze doi ani. 

Aleșii județeni au făcut un prim pas pentru realizarea acestui proiect. La finalul anului trecut au dat un vot de validare pentru avizul comisiei tehnico-economice din cadrul CJT, care aprobă documentația ce stă la baza reabilitării sediului central al bibliotecii.

Valoarea totală a investiției este de aproape 12 milioane de lei, din care aproape 9 milioane de lei vin de la Ministerul Culturii (valoarea cheltuielilor de construcții și montaj), iar contribuția CJT – proprietarul clădirii – este de 3 milioane de lei.

Se estimează că lucrările vor dura 2 ani, de la momentul demarării acestora. După acest prim pas făcut de consilierii județeni, urmează să se realizeze proiectul tehnic, iar apoi să se dea drumul licitației de achiziție a serviciilor de execuție. Conducerea Bibliotecii Județene Timiș speră ca lucrările să fie gata la finalul lui 2023.

1000x100 casa brutarului

„Noi am mai făcut unele intervenții. La nivelul anului 2011 s-a realizat, refăcut, frontonul sudic, care era una dintre părțile critice ale clădirii. S-a intervenit, de asemenea, la nivelul interioarelor, am făcut la vremea respectivă manifestări mediatizate de redeschidere a instituției, dar astea toate țin de un fel de renovare, igienizare, nu de reabilitarea clădirii, ceea ce implică o componentă semnificativă din  sfera consolidării, ceea ce implică o regândire a spațiilor și a legăturii dintre ele, în sensul în care va fi unul dintre cele mai frumoase puncte de acces gratuit la carte din vestul României.”, a declarat Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.

Prima bibliotecă publică de împrumut, cu sală de lectură, a fost înființată la Timișoara în 1815 de Josef Klapka.  Biblioteca Județeană Timiș a fost fondată în 1904, iar la acea dată avea un fond de publicații de aproape 28.000 de volume. Sediul instituției este în Piața Libertății nr. 3 din anul 1952. Primele filiale ale actualei biblioteci s-au deschis începând cu 1968.