Banii oraşului, pe mâna liberalilor! Primarul Lupu i-a pasat bugetul preşedintelui Torma!

Discuţiile pe tema bugetului la Moldova Nouă au continuat şi astăzi pe un ton total nepotrivit în condiţiile în care de rezultatul lor depinde soarta oraşului şi a cetăţenilor lui. Mai grav este că, deocamdată, rezultatul întrevederii dintre edilul-şef şi consilierii locali din partea PNL nu înseamnă neapărat aprobarea bugetului oraşului din a treia încercare.

Respins în două rânduri din cauza votului liberalilor şi al „verzilor”, bugetul oraşului Moldova Nouă pe 2015 i-a pus astăzi faţă în faţă pe primarul Matei Lupu şi consilierii PNL, alături de independenta Saşa Praja Dolici. Edilul-şef a fost de acord să asculte propunerile şi nemulţumirile acestora, avertizându-i totodată că nu e de glumit cu bugetul, profesorii, asistenţii sociali şi nu numai riscând să nu-şi primească salariile. Adrian Torma, preşedintele PNL Moldova Nouă, prezent şi el la întrevedere, a fost însă mult mai vehement, acesta concluzionând că „primarul minte cetăţenii cu legea în faţă!”

Liderul liberal s-a arătat deranjat în primul rând de atitudinea primarului Lupu: ,,Am constatat cu dezamăgire că punctualitatea  edilului a lăsat de dorit, a venit nepregătit din punct de vedere al documentelor, însoţit doar de doamna contabilă Ocanovici Iesena, neţinând cont de faptul că noi am solicitat în mod expres prezenţa unui reprezentant al departamentului juridic şi unul al investiţiilor. Primarul a afişat în faţa noastră o atitudine distantă, fiind total neconectat, tratându-ne ironic şi cu lipsă de respect. Oare interesul cetăţeanului nu merită respect?” ,,Au venit cu tot felul de acuze. Eu le-am spus că ne aflăm la o discuţie tocmai pentru a le afla propunerile şi că trebuie să ne păstrăm calmul, să putem ajunge la o concluzie”, a replicat Lupu.

Trecând la lucruri mai serioase, liberalii şi-au motivat încă o dată opţiunea de a respinge proiectul de buget pe 2015. ,,În mod clar, am prezentat faptul că bugetul local pe anul 2015 nu a fost constituit conform prevederilor legale în vigoare potrivit dispoziţiilor Legii 215/2001”, a afirmat Torma.

Principalele obiecţii s-au legat de nerespectarea termenelor şi procedurilor, dar şi de anumite greşeli de redactare. Apoi, liberalii au venit cu amendamente, cu propuneri. Exact ceea ce ar fi trebuit să facă încă de la prima şedinţă a Consiliului Local în care s-a supus spre aprobare bugetul.

Propunerile liberalilor

Dintre propunerile liberalilor amintim ,,constituirea unui fond de rezervă bugetară la dispoziția consiliului local în sumă de 100.000 lei, alocarea a 210.000 lei pentru dotarea cu aparatură medicală , alocarea a 150.000 lei pentru susținerea cultelor, mai exact pentru Biserica Adormirea Maicii Domnului, alocarea unei sume pentru definitivarea PUG, alocarea de bani pentru repararea drumurilor în localitățile Moldova Nouă, Măcești și Moldovița, alocarea banilor necesari pentru studiul de fezabilitate al unui parc industrial în Moldova Nouă în vederea atragerii de noi investitori sau alocarea a 90.000 de lei pentru dotarea casei de cultură Moldova Nouă cu aparatura necesară proiecției de filme 3D”.

Concluzia i-a aparţinut tot lui Torma: „Pe tot parcursul întâlnirii, domnul primar s-a arătat indiferent, nepregătit, grăbit, uitându-se la ceas în repetate rânduri, la urmă spunându-ne că trebuie să ajungă la o întâlnire importantă. Se pare că pentru edil orice alt lucru este mai important decât interesul cetăţeanului”.

Să facă ei bugetul! 

Grăbit să ajungă la o întâlnire cu ministrul Finanţelor, primarul Matei Lupu a încercat să eficientizeze discuţia. A chemat contabila şi i-a cerut să facă în proiectul de buget toate modificările solicitate de liberali. ,,Le-am spus să facă ei bugetul, dar nu putem lăsa oamenii fără salarii. Vom cuprinde ceea ce vor ei, dar nu e nimic deosebit. Nu înţeleg de ce nu puteau veni cu aceste propuneri până acum, la prima şedinţă de Consiliu Local în care a fost propus bugetul spre aprobare. Au avut posibilitatea să consulte proiectul de buget şi să vină cu propuneri, cu amendamente. Sper să fi înţeles măcar acum. Eu am văzut propunerile lor de a aloca anumite sume, problema este că acei bani trebuie tăiaţi de la alte capitole. În 10 martie ne întâlnim din nou în şedinţa de Consiliu Local la a treia încercare de a aproba bugetul”, a declarat primarul Lupu pentru expressdebanat.ro.

Comments

  1. Andrada says:

    Nu vă lăsați induși în eroare, dragi PNL-iști, acesta este un primar șmecher și manipulator! Acesta acceptă condițiile doar ca sa-i votați bugetul pe 2015, la a 3-a ședința de consiliu, că altfel știe ce va urma! Așa că nu vă lăsați…