Sorin Frunzăverde: PPE vrea scăderea șomajului și debirocratizarea țărilor din UE!

Partidul Popular European a adoptat, în această lună, mai multe rezoluții, din care două privesc în mod direct și România, a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Reșița, vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde.

„Rata mare a șomajului, în special în rândul tinerilor, a determinat guvernele să caute soluții, fiind identificată nu doar o criză a locurilor de muncă, ci și o criză a competențelor. Mulți angajatori nu găsesc, pentru locurile libere, persoane care să corespundă din punctul de vedere al aptitudinilor cerute. În acest sens, sistemul educațional și de formare profesională trebuie reformat, astfel încât să corespundă cerințelor pieței muncii”, a afirmat Sorin Frunzăverde.

Potrivit vicepreședintelui PNL, s-a observat că țările cu un puternic sistem de formare profesională au o rată scăzută a șomajului în rândul tinerilor, comparativ cu țările în care predomină un sistem de educație general. După cum susține Frunzăverde, șomajul se poate reduce investind în oameni și pregătindu-i în noi specializări profesionale, de care angajatorii au nevoie.

În acest scop, spune vicepreședintele PNL, Partidul Popular European cere Comisiei Europene și statelor membre să dezvolte o strategie pentru cooperare educațională, să stabilească un criteriu uniform pentru validarea aptitudinilor profesionale ale absolvenților diferitelor niveluri de educație. De asemenea, Partidul Popular European cere creșterea ponderii educației profesionale, asigurarea de locuri pentru stagiu și ucenicie, dar și crearea de inițiative pentru promovarea excelenței în educația superioară.

În aceeași conferință de presă, vicepreședintele PNL Sorin Frunzăverde a precizat că partidele membre ale PPE au aprobat, cu acest prilej, și un document de lucru intitulat „Către o legislație inteligentă și reducerea birocrației în Uniunea Europeană”.

„Se știe că, în România, birocrația este și mai mare chiar decât în țările UE. Partidul Popular European sprijină eforturile Comisiei Europene de stimulare a economiei prin reducerea procedurilor birocratice. Rezoluția subliniază că reglementarea UE ar trebui să maximizeze beneficiile și să minimizeze costurile pentru întreprinderi, cetățeni și organismele publice”, declară Frunzăverde.

Acesta afirmă că PPE solicită Comisiei și statelor membre ale UE să eficientizeze sectoarele economiei, respectând însă un nivel ridicat de protecție a oamenilor.

Sorin Frunzăverde a mai adăugat că PPE consideră că investițiile în digitalizarea și dezvoltarea competențelor în administrația națională, regională și locală vor avea ca rezultat reducerea costurilor și a birocrației.

banner 970 x 250