Banatul, fruncea în 2027. Se pregătește candidatura pentru titlul de capitală gastronomică

banat brunch intr o localitate din timis
Stiri Timisoara si Resita casinoherculane by sungarden

Deși astăzi Timișul nu se regăsește nici în top 10 al celor mai atractive județe din țară, autoritățile speră să-l transforme într-o destinație turistică de frunte în următorii șase ani. Gastronomia e unul din punctele cu potențial important pentru regiune. 

Peste 1,3 milioane de vizitatori, cei mai mulți din afară, au ajuns în Timișoara în anul titlului Capitalei Europene a Culturii, au tras linie autoritățile. Sub estimări. Însă, fără acest titlu, Timișoara nu ar fi reușit să atragă atât de mulți turiști. „Anul 2023 este încă un an atipic, Europa a avut de înfruntat criza economică și războiul de la granița României. Timișoara a devenit o destinație de relaxare, am început cu dreptul, am adus un public, e meritul colegilor noștri și a timișorenilor care s-au comportat exemplar.”, declara Simion Giurcă, președintele Asociației pentru Promovarea Timișoarei, la evenimentul de închidere al programului TM2023.

Pentru anii următori, autoritățile vor să pună în lumină Timișul, Banatul, cu ajutorul unei noi titulaturi. Banatul are șansa să fie capitală europeană gastronomică în anul 2027.

brunch la gradinarescu in timisoara

„Avem un potențial fantastic. Ținta noastră este ca la orizontul anilor 2030, Timișul să fie în top 5 destinații turistice la nivel național. Momentan nu suntem în top 10, dar vrem să folosim acele elemente care ne identifică unic, pe lângă capitala europeană și viitoarea capitală, sper, gastronomică europeană: Banatul să fie capitala gastronomică europeană; candidăm pentru acest titlu în 2027.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

De văzut în Timiș

Nu doar gastronomia ar putea aduce turiști mai mulți în Timiș. Județul abundă în monumente istorice, biserici vechi, conace și castele, peisaje naturale sublime. Trebuie doar scoase la lumină. „Mai avem multe puncte de interes ce pot fi potențate, de la monumente istorice – avem o grămadă de biserici-monument istoric în județ, care pot constitui elemente ale unui circuit ecumenic în Banat -, avem izvoarele Begăi, Delta Banatului de la Satchinez, rezervația, plus o pleiadă de castele și conace ce pot fi integrate în circuitul turistic.”, a mai spus Alin Nica.

CITEȘTE ȘI: Toamnă de poveste în Țara Făgetului. Turiștii, ademeniți să se bucure de natură în Banat

Stiri si publicitate ziar expresb 1000x100 Stiri si publicitate Timisoara si Resita pizzeria Dimitrios 1000x100

„Noi facem deja acest lucru cu Conacul Mocioni de la Foeni pe care îl reabilităm. Anul viitor vom începe efectiv lucrările și la Castelul Huniade, dar mai avem Castelul Nako de la Sânnicolau Mare și alte asemenea perle arhitecturale ce pot fi folosite pentru promovarea și stimularea turismului.”, a continuat șeful CJT.

conacul mocioni din foeni

La Conacul Mocioni din Foeni, lucrările de reabilitare au început în primăvară și, potrivit contractului, ar trebui să fie gata în mai 2024. Inaugurarea va fi marcată printr-un bal cu costume de epocă, e promisiunea autorităților.

„Pentru a face din turism un motor de creștere economică locală e nevoie de un efort conjugat: autoritățile locale să conserve și să renoveze, să pună în valoare acele elemente de patrimoniu cultural material și imaterial pe care le putem folosi ca puncte de atracție pentru turiști și, în același timp, mediul privat să sesizeze oportunitatea să investească în servicii pentru că orice astfel de punct de atracție are nevoie de servicii conexe, de restaurante, de spații de cazare, de servicii de ghizi turistici. Gândind totul în această manieră și în mod asociativ, cred că putem să facem o treabă profesionistă și să ne atingem obiectivele pe care le-am menționat.”, a concluzionat liderul administrației județene.

Foto: Facebook/Banat Brunch

untitled design set 970x90 px Stiri si publicitate Timisoara Resita
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/