Renașterea. Conacul Mocioni, inaugurat primăvara viitoare cu un bal ca în epocă

mocioni 1
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Se lucrează de zor la Conacul Mocioni din Foeni. Reabilitarea ar trebui să fie gata până în mai 2024, iar momentul va fi marcat printr-un bal cu costume de epocă. 

Muncitorii au intrat pe șantierul Conacului Mocioni la începutul lunii ianuarie, iar până acum au realizat în jur de 15% din lucrări.

„Conacul a fost construit în stil neoclasic și a fost reședință rurală pentru familia Mocioni. În 1948 a fost naționalizat, ulterior căpătând funcțiuni precum baie comunală, brutărie, depozit de erbicide și pesticide. În timpul acestor refuncționalizări au avut loc intervenții care au afectat structura istorică a monumentului. Spre exemplu, tâmplăria a fost desfăcută, fiind înlocuită cu PVC, ancadramentele de pe fațadă și celelalte elemente valoroase au fost eliminate complet și s-au făcut recompartimentări și modificări ale acceselor. Prin proiectul nostru ne dorim să desfacem aceste intervenții parazitare de secol 20, să reabilităm structural. Urmărim să păstrăm toate elementele originale, înlocuind doar porțiuni ale elementelor care au fost afectate. Spre exemplu, conacul a trecut printr-un incendiu. Ne dorim să facem această reabilitare cu materiale compatibile și cu intervenții reversibile. Nu folosim beton, respectăm principiile de restaurare ale Cartei de la Veneția.”, a explicat arhitectul Frujina Neagu, de la Graphic Space, proiectant general pentru această investiție.

Ce s-a făcut până acum? În salonul de primire a fost dată jos tencuiala de pe pereți, iar constructorul a aplicat o protecție pentru pardoseala istorică din lemn.

1954 salon primire

Salonul de primire (1954). Foto: Graphic Space SRL

salon primire

Salonul de primire (în prezent)

Holul care face legătura între salonul de primire și sala de evenimente este singura încăpere care încă mai păstrează elemente valoroase arhitectural.

hol mocioni

„Sala de evenimente a rezultat în urma transformărilor realizate după război, din schimbarea destinației clădirii din reședința de vară a familiei Mocioni în casă națională, apoi cămin cultural.”, a explicat inginerul Ovidiu Murărașu, managerul de proiect.

mocioni 13

Sala de evenimente (în prezent)

Urmează casa scărilor – spre subsol și pod.

mocioni 6

„Casa scării este cea originală, de acum circa 200 de ani, este din lemn. Ea este protejată, după terminarea lucrărilor de consolidare se va desface, se vor reabilita scările din lemn astfel încât să fie puse în valoare și să aibă aspectul de odinioară.”, a mai explicat managerul de proiect.

STPT job 1000x200

Subsolul a fost folosit inițial ca spațiu pentru cramă, dar adăpostea și camerele servitorilor. Peste ani, a găzduit o discotecă, a fost baie comunală, brutărie, fie a fost întrebuințat ca spațiu tehnic. Prin proiect, totul va fi curățat și igienizat, apoi spațiul va fi lăsat, deocamdată, liber.

 

„În această sală a fost cramă și tot beciul va fi refăcut la forma inițială. Va rămâne cărămida aparentă în întreg subsolul, iar pe jos va fi pavat cu cărămidă și țiglă recuperată, țiglă istorică. Vom încerca în cea mai mare măsură să refacem întreaga clădire la situația inițială. Încălzirea va fi cu o centrală termică pe lemne.”, a declarat Răzvan Indru, de la T.T. & Co Solaria Grup.

mocioni 8

Și podul imobilului va fi readus la starea inițială. Iar curtea și grădina vor fi amenajate cu ajutorul peisagiștilor.

Inaugurarea, în primăvara anului electoral

Angajamentul prin contract este ca lucrările să fie gata în primăvara anului 2024. Momentul va fi marcat printr-un bal.

„Dorim că creăm un grup de consultare și sprijin, numit «Prietenii Conacului Mocioni», patronat de baronul Mihai de Stârcea. Am discutat cu acest domn, încă încearcă să își reconecteze viața la rădăcinile pe care le are, pe care le-a pierdut și sper să îl avem invitat aici la balul de inaugurare a acestei clădiri. Anul viitor, sperăm în aprilie. Constructorul ne-a asigurat că va termina mai repede de termenul de 30 aprilie 2024. Ne va lăsa destul de mult timp să facem pregătirile necesare ca acest eveniment de inaugurare să se întâmple cât mai curând. Ne gândim imediat după Paștele de anul viitor.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

cca. 1810 plansa arhiva

Planșă de arhivă (cca. 1810). Foto: Graphic Space SRL

Monumentul istoric, în paragină vreme de decenii

După reabilitare și revitalizare, conacul va fi inclus într-un circuit turistic și cultural. Va fi creat un punct muzeal care să redea atmosfera originală din vremea familiei Mocioni, cu sală de spectacole, bibliotecă, spații pentru vernisaje, cafenea și vor fi organizate evenimente peste an, precum rezidențe artistice sau tabere de creație, dar și brunch-uri sau baluri în costume de epocă.

„Faptul că suntem la Foeni, într-o zonă unde dezvoltarea industrială lipsește și singurele surse de venit pentru cetățeni sunt fie instituțiile publice locale sau agricultura, revitalizarea, refuncționalizarea și modernizarea acestei clădiri, în acest spațiu de frontieră, poate să constituie clar un avantaj. Asta ne dorim să construim aici, un centru cultural de importanță euroregională, pentru că suntem la granița cu Serbia, dorim să deschidem această graniță, să o facem permeabilă, mai întâi pentru domeniul cultural, dar ne interesează categoric și partea economică, cât mai multe schimburi de mărfuri, de persoane care să tranziteze frontiera cred că este în beneficiul nostru în primul rând.”, a explicat Alin Nica.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/