FOTO: Pe malul Dunării, au început pregătirile pentru vară!

Țărmul fluviului a ajuns într-o avansată stare de degradare, astfel că imediat ce vremea s-a îmbunătățit, autoritățile au luat măsuri. Și frontieriștii se pregătesc pentru vară, astfel că nici ei nu stau prea mult pe gânduri și își amenajează o locație pentru ancorarea navelor.

Luna aprilie a adus vreme frumoasă, astfel că oamenii au luat cu asalt faleza, deși autoritățile sunt în mijlocul unui amplu program de reabilitare. Lucrările au un dublu rol: de amenajare a malului Dunării pentru promenadă, dar și de consolidare și prevenire a inundațiilor, care în urmă cu ani buni le-au dat mari bătăi de cap celor care locuiesc în zonă.

„Am mai început să reabilitez faleza și în mandatul trecut, dar după 4 ani am găsit-o la fel. Dorim să taluzăm, să protejăm malul de inundații, astfel încât să nu se repete povestea din 2007, atunci când apa a ajuns la sala de sport și în beciul oamenilor. Dorim să întărim și să îndreptăm malul. Zidim frumos, dar în același timp îl și nivelăm și câștigăm teren”, a declarat primarul Matei Lupu.

matei_lupu
Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă

Planuri pentru frontieriști
Și oficialii Poliției de Frontieră au solicitat teren la malul Dunării, ca să ancoreze navele. Astfel că porțiunea pe care ei au cerut-o o vor amenaja din costuri proprii. Administrația locală speră ca oamenii legii să își rezolve problema în timp util, astfel încât lucrările să fie finalizate simultan. Primăriei Moldova Nouă îi revine rolul să taluzeze malul, după care Poliția de Frontieră să termine lucrarea.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157633310146266″]

„Refacem tot ce înseamnă alei, dar în timp, până la toamnă, pentru că nu sunt bani. Nu am decis dacă vom folosi dale sau asfalt pentru acestea. Rămâne să analizăm acest aspect. În plus, schimbăm mobilierul stradal, iar pe cel vechi îl vom oferi asociațiilor de locatari. Probabil, vom face o achiziție pentru băncuțe. Vom lua mai puține, dar mai aspectuoase”, explică primarul.

În paralel cu lucrările, administrația a început să planteze copaci, iar în dreptul silozurilor ridicate de firma Toepfer va amenaja o parcare spațioasă pentru autocare.