„Aurul verde” se taie cu tupeu, din cauza crizei financiare din primării

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Primăriile şi persoanele fizice din Caraş-Severin care deţin pădure nu respectă în totalitate legea din cauza lipsei banilor. În plus, și tăierile masive de masă lemnoasă sunt puse pe seama crizei.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare din judeţ lucrează, în prezent, la noul Cod Silvic instituit de Guvern şi la setul de legi aferent punerii în aplicare a acestuia.

Conform prevederilor Codului Silvic, toate unităţile administrativ-teritoriale care deţin pădure sunt obligate să asigure paza prin unităţi silvice. În judeţul Caraş-Severin însă, acest lucru nu este respectat de toate primăriile şi persoanele fizice, deoarece nu au fondurile necesare pentru a plăti contractele respective.

În mare parte, este adevărat, pentru că, acolo unde pădurile au rol de protecţie, nu pot oferi masă lemnoasă în contravaloarea contractului, dar sunt primării care au păduri bune şi care nu sunt nici amenajate, nici păzite. La persoanele fizice situaţia este mai dificilă, oamenii percepând-o în mod greşit. În acest caz, desfăşurăm acţiuni pe zone cu Direcţia Silvică şi cu Prefectura, adunăm cetăţenii, le explicăm care sunt prevederile legale şi avantajele, sperând să-i convingem”, a declarat, pentru Express de Banat, Romel Buzescu, directorul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare din Caraș-Severin.

Amenzi pentru nereguli

promovare banner maxagro Muzeul TM

ITRSV nu s-a dat bătut, a aplicat o serie de amenzi şi împreună cu Instituția Prefectului Caraş-Severin au reuşit să atragă majoritatea primăriilor către prevederea legală. Întrucât noul Cod Silvic va aduce pedepse mult mai aspre, autorităţile locale vor fi nevoite să ia totul în serios.

Se vor accentua sancţiunile pentru tăierile de arbori. Orice tăiere de arbori va fi considerată infracţiune, şi nu contravenţie, ca până acum. Astfel, trebuie cumva forţat să ne schimbăm mentalitatea cu privire la păduri şi să intrăm în rândul ţărilor civilizate din care facem parte”, mai explică Romel Buzescu.

În momentul de faţă, aproximativ 85 la sută dintre unităţile administrativ- teritoriale au încheiat contracte de administrare a pădurilor.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/