Noile reglementări prevăd amenzi și puncte de penalizare pentru șoferii care nu iau măsuri de siguranţă pentru copii. În primele opt luni ale lui 2014, patru minori au decedat în accidente rutiere, fiind pasageri în autovehicule.
Actul normativ adoptat de Guvern la finele lunii august vine cu precizări şi în ceea ce priveşte transportul copiilor. „Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament. Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani, în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, se arată în Ordonanţa 21/2014.
Legislația nouă stabilește că copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
Obligaţia de a respecta aceste prevederi îi revine şoferului, iar neîndeplinirea acesteia atrage o amendă cuprinsă între 360 şi 450 de lei şi trei puncte penalizare.
Conducătorul auto va fi sancţionat cu trei puncte de penalizare pentru nerespectarea obligaţiei de se asigura că ,,persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. La această sancțiune se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 de lei de la 1 iulie 2014. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă.
Aceeaşi sancţiune o vor primi şoferii care transportă copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane.
Tragedii pe drumurile cărășene
Statistica primelor opt luni ale anului înregistrează 47 de accidente rutiere în care au fost implicați minori cu vârsta de până la 18 ani. Patru copii au decedat, 29 au suferit răni grave și 72 au fost răniți ușor. Dintre cele 47 de accidente, 11 au fost cu vinovăția minorilor, patru copii fiind grav răniți și alți 7 suferind răni ușoare. Șapte dintre accidente s-au produs ca urmare a unor traversări neregulamentare sau deplasări pe carosabil, la fel de neregulamentare, am aflat de la purtătorul de cuvânt al IPJ CAraș-Severin, Ancuța Cărbunaru.
Cel mai crunt eveniment rutier soldat cu decesul unui copil de numai cinci ani s-a petrecut în noiembrie 2012, dar este încă puternic întipărit în memoria reșițenilor șocați de tragedie. Atunci, la Reșița, o centură de siguranță sau un scaun adaptat copiilor ar fi putut salva o viață. Doi părinți, o familie au rămas neconsolați și un oraș întreg a fost îndoliat.
Citește și Centura de siguranță i-ar fi putut salva viața
Nu-mi vine sa cred ca faceti greseli de acest gen. Va consideram cel mai bun ziar de Caras-Severin :(. Revizuiti titlul, va rog…