Insuficientă promovare, obiectiv în umbră! Cazanele Dunării sunt în atenția ONG-urilor care le doresc mai bine cunoscute de turiști

Grupul Ecologic de Colaborare Nera în cooperare cu Asociaţia Turism şi Agrement „CAZANELE DUNĂRII” din Dubova au realizat la sfârșitul săptămânii trecute un eveniment de promovare a obiectivelor turistice din Clisura Dunării, situate pe teritoriul judeţului Mehedinţi şi Caraş–Severin, în zone aferente comunelor Coronini, Şviniţa şi Dubova.

Reprezentanții celor două ONG-uri au participat la un seminar în cadrul căruia au fost identificate posibile răspunsuri la nemulţumirile deţinătorilor de locaţii turistice din Clisura Dunării faţă de nivelul redus de promovare prin politici publice a turismului din această zonă. Participanţii au făcut tururi ale traseelor Ciucaru Mare, Golful Mraconia, cursul Dunării în zona Cazanelor Mari şi malul Dunării, pe DN 57, între localităţile Coronini şi Dubova, se arată într-un comunicat remis presei de Grupul Ecologic de Colaborare Nera. Acesta subliniază ca o concluzie a seminarului faptul că „fabulosul patrimoniu natural al zonei, în special elementele de peisaj, constituie elementul principal de atracţie, iar valoarea acestui patrimoniu poate fi considerată peste valoarea medie a unor branduri turistice consacrate ale României. Clisura Dunării este însă puţin promovată pe bani publici de către autorităţile centrale cu responsabilităţi în promovarea turismului în raport cu celelalte branduri, iar infrastructura de vizitare a obiectivelor turistice şi drumurile de acces în zonă sunt de slabă calitate”.

„Umblând prin lume, am văzut uneori în marile aeroporturi sau la sediile marilor agenţii turistice imagini ale Litoralului, Bucovinei şi Deltei Dunării, dar nu am văzut niciunde, nici măcar în aeroportul de la Timişoara, o imagine a Cazanelor Dunării văzute de pe Ciucaru Mare, adică de acolo de unde spectacolul oferit de Cazane pare privit din cer”, a spus în timpul seminarului preşedintele Asociaţia Turism şi Agrement „Cazanele Dunării”, Marin Cărămizaru.

La rândul său, preşedintele GEC Nera, Cornel Popovici Sturza, a spus că „existenţa Parcului Natural Porţile de Fier nu este o barieră în dezvoltarea turismului din Clisura Dunării. Acesta este un parc natural, iar regulamentul activităţilor turistice şi de vizitare este mai flexibil decât în cazul parcurilor naţionale. Trebuie doar respectate principiile şi criteriile de practicare a ecoturismului în zonele de protecţie integrală, iar aceasta este treaba administraţiei parcului”.

Evenimentul desfășurat în 26 și 27 septembrie a implicat în activităţi de monitorizare a stării mediului din Clisura Dunării şi voluntari de la cele două ONG-uri, precizează consilierul pentru relaţii publice al GEC Nera, Doina Mărgineanu, în documentul transmis presei.  Imagini din cadrul evenimentului se găsesc pe pagina de facebook a GEC Nera!