Atenție la gripă! Vaccinurile antigripale sunt încă așteptate la cabinetele medicilor de familie

Temperaturile ridicate înregistrate în această perioadă duc cu gândul la vară, însă medicii sfătuiesc cetățenii să fie precauți, deoarece gripa, virozele și pneumoniile sunt prezente și riscul îmbolnăvirilor există, mai ales la copii și bătrâni.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, la nivel județean au fost raportate un număr de 2.480 infecții acute ale căilor respiratorii superioare, cu 73 de internări și un număr de 342 de pneumonii, cu 52 de internări, însă nu au fost raportate cazuri de gripă.

În municipiul Lugoj, în prezent nu există probleme majore cauzate de virozele de sezon ori de gripă, la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” nefiind înregistrate cazuri deosebite până în prezent.

„Deocamdată la Lugoj nu avem cazuri de gripă diagnosticate și nici suspiciuni. Situația se află în parametrii normali pentru această perioadă”, precizează dr. Valentin Predescu, medic specialist, șef compartiment Boli Infecțioase.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

La fel ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Pentru județul Timiș sunt prevăzute 21.310 doze de vaccin, distribuite în mai multe tranșe. Până acum, 730 de doze au fost distribuite pentru vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire, din cadrul compartimentelor ATI, Neonatologie, Primiri Urgențe etc.

„Nu am primit încă la cabinet dozele de vaccin antigripal. Am înțeles că se vor distribui începând cu săptămâna viitoare. Este aceeași problemă ca în anii anteriori. Se distribuie doze puține și destul de târziu. Pacienții care și-au cumpărat vaccinul antigripal au venit deja la cabinet pentru vaccinare”, precizează dr. Mariana Sfiraț, Cabinet Medicină Generală.

Reprezentanții DSP Timiș transmit că în perioada imediat următoare, vor fi distribuite eșalonat încă 7.280 de doze de vaccin către cabinetele medicilor de familie, urmând ca până la data de 30 noiembrie să ajungă în județ și restul dozelor.