Aplicație pentru combaterea ambroziei în Timiș. Oamenii pot sesiza locațiile unde se întâlnește planta, iar autoritățile intervin

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Mai mulți factori decizionali de la nivelul județului Timiș s-au reunit în cadrul programului Ocrotim pentru a găsi soluții în eradicarea ambroziei. Consiliul Județean Timiș a lansat o aplicație prin care cetățenii pot raporta terenurile unde planta predomină, iau autoritățile se angajează să ia măsurile necesare.

În cadrul programului dedicat ramurii de mediu se implică Consiliul Județean Timiș, profesorul universitar Carmen Banu din cadrul Oncogen, prorectorul Isidora Radulov și decanul Florin Imblea de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Toți acești specialiști alături de autorități vor propune soluții din spectrul domeniului propriu.

„Lansăm o nouă măsură pentru ceea ce înseamnă sănătatea publică a cetățenilor din județul Timiș. Măsura a fost luată pentru că 50% din alergici sunt alergici la ambrozie. 30.000 de semințe din această plantă rămân pe pământ 40 de ani. Factori precum dioxidul de carbon, urbanizarea, terenuri neîngrijite sau planta care apare sporadic influențează apariția ambroziei. Este important rolul de voluntariat când se identifică o astfel de problemă. Această măsură este o premieră la nivelul consiliilor județene din țară.”, a declarat Călin Dobra.

Cum funcționează aplicația?

Stop ambrozie este aplicația implementată de CJT  pentru cunoaștere și implicarea comunității. În aplicație introduceți e-mailul și numărul de telefon personal, iar apoi completați câmpurile cu detalii despre zona identificată, atașați poze și comentarii și trimiteți solicitarea care ajunge la autoritățile specializate pe mediu din cadrul CJT. Ulterior veți fi notificat despre statutul propriei cereri.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Dacă terenul identificat este domeniu public al județului, se va notifica societatea Consiliului Județean, dacă este domeniul public al UAT, se vor notifica primăriile și se vor monitoriza, iar dacă este domeniu privat se notifică atât proprietarii, cât și primăriile despre situația terenurilor.

Problema ambroziei a afectat partea de vest a țării, iar mai mult de jumătate din timișeni au dezvoltat alergii severe, care au generat apoi probleme respiratorii grave. Conform autorităților, planta a găsit condiții prielnice de adaptare la zona de vest. „Anul trecut mai mult de 30 de oameni veneau zilnic la jumătatea lunii august la terapia de urgență la Spitalul Județean. Copiii au început să se îmbolnăvească de mici, acum se nasc gata alergici. A început să se modifice epigenetica la nivelul femeilor gravide. Femeile gravide nu se pot trata foarte mult pentru că sunt restricții. Viața lor în aceste luni este o adevărată problemă. Sunt oameni care trebuie să plece din județ pentru că nu pot respira și să-și facă activitatea. Noi trebuie să găsim soluții împreună, asta înseamnă autorități, personal medical și specialiști. De aceea ne-am reunit pentru această problemă.”, a declarat doctor Carmen Banu.

„La nivelul universității colaborăm de peste 10 ani cu colegii de la medicină și studiem și monitorizăm în cadrul unui proiect specia. Am încercat să interpretăm și să observăm evoluția speciei. Planta se extinde tot mai mult și dacă dorim eradicarea ei în viitorul apropiat trebuie conectați toți factorii la nivel județean. Timișul este zona unde ea s-a adaptat. Cositul este o măsură, dar nu este forță de muncă, sau ierbicidare pe cale chimică, tehnologie pe care o stăpânim bine. Sper că vom fi de folos cu măsurile propuse de noi.”, a declarat Florin Imblea, decanul USAMVB.

Societatea Consiliului Județean va primi 500.000 lei pentru susținerea acestui proiect și s-a vorbit și despre o modificare de ordin legislativ în ceea ce înseamnă proprietățile private abandonate. S-a vorbit și despre un sistem de videoconferință și consultații online cu doamna doctor Carmen Banu pentru cei alergici.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/