„Apetitul” crescut pentru vaccinare, explicat de directorul DSP Timiș: „Din păcate, pe oameni nu i-a convins conștiința, ci frica”

flavius cioca

Numărul persoanelor care au ales să se vaccineze în centrele de imunizare din județul Timiș a crescut considerabil în această toamnă, față de lunile de vară, arată datele Direcției de Sănătate Publică Timiș. Directorul DSP, Flavius Cioca, spune că cei mai mulți care au ales imunizarea în această perioadă au făcut-o de frica unor forme severe de boală, fie din cauză că altfel nu ar mai fi putut participa la anumite evenimente.

Datele Direcției de Sănătate Publică Timiș arată că în ultimele 24 de ore, în județ au fost administrate 2.688 de vaccinuri anti-Covid, din care 1.340 reprezintă prima doză. Iar numărul total al persoanelor vaccinate, de la debutul campaniei până în prezent, a ajuns în județ la 270.405.

„Din păcate, pe oameni nu i-a convins conștiința, ci frica. Frica de forme serioase de boală și de eventuale consecințe medicale greu de depășit pe o bună parte dintre ei, iar pe alții i-a convins frica de a nu putea socializa, de a nu avea acces la anumite facilități. Evident că o parte dintre acești cetățeni sunt și cei cu conștiință civică, conștiință medicală, dar din ce am primit noi feedback din centrele de vaccinare și din discuții cu prieteni, cunoscuți, care erau nevaccinați și au ales să se vaccineze în această perioadă, cam acestea două sunt motivele: dorința de a nu face forme severe de boală și dorința de a avea acces peste tot, beneficiind de certificatul verde.”, a declarat Flavius Cioca, directorul DSP Timiș.

CITEȘTE ȘI: Crește vertiginos numărul timișenilor care se vaccinează în cabinetele medicilor de familie

Pe de altă parte, Flavius Cioca spune că nu e o surpriză numărul mare de doze 3 administrate în județ. Este vorba de 39.424 de doze de rapel Doza 3.

„Cei care pot să facă doza 3 sunt cei care s-au vaccinat undeva la începutul campaniei de vaccinare, adică exact  acea populație conștientă, conștiincioasă, responsabilă și atunci e normal cumva ca tot genul acesta de populație să urmeze această campanie exact cum se desfășoare ea și să profite la maxim de imunitatea conferită de vaccin.”, a explicat directorul DSP.

Însă nimeni nu poate spune când ar putea fi atins procentul de 70% de vaccinare în ritmul populației.

„Dacă menținem acest ritm, imunizarea a jumătate din populație s-ar putea să se întâmple chiar luna viitoare, pentru că noi suntem deja pe la 40%, depinde de localitate și județ. Dar ce este foarte important e să trecem de 70% pentru că atunci presiunea majoră pe sistemul medical va scădea. Când vom ajunge la 70%? Sper cât mai repede. Dar vedeți că genul acesta de prognoze sunt foarte complicat de făcut, pentru că și în primăvară făceam prognoze că dacă se păstrează ritmul o să ajungem în iulie-august la 70%. Din păcate, ritmul nu s-a păstrat. Și nu am ajuns la 70% în iulie-august. E simplu să faci niște calcule pe hârtie, cel mai complicat e să convingi populația ce e mai bine din punct de vedere medical și sanitar pentru fiecare dintre noi.”, a concluzionat Flavius Cioca.

În Timiș sunt deschise la ora actuală 28 de centre de vaccinare anti-Covid, dintre care 13 în Timișoara. Cel mai recent a fost deschis centrul din Complexul Studențesc.

CITEȘTE ȘI: Aproape o mie de timișeni de la sate s-au vaccinat împotriva Covid-19, la maratonul din weekend

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/