Apel disperat al unui medic din Reșița! „Nu avem medicamente! Îmi este rușine să le dau pacienților liste de cumpărături!”

lipsa pastile
untitled design set 970x90 px

Spitalul Județean de Urgență Reșița se află într-o situație dramatică! Cea mai mare unitate medicală din Caraș-Severin a rămas fără reactivi, situația fiind salvată în ultimul moment printr-o alocare de fonduri. Dar acea realitatea pe care mulți au tot încercat să o ascundă sub preș a fost spusă public de medicul diabetolog Caius Diaconescu în plenul ședinței de Consiliu Județean: spitalul nu are medicamente, iar medicii sunt nevoiți să le facă liste de cumpărături!

Un adevăr crunt, pe care doar pacienții îl tot strigă în gura mare de ani întregi, a fost prezentat gol-goluț de un medic, poate pentru prima dată public. În plenul celei mai recente ședințe de Consiliu Județean, diabetologul Caius Diaconescu, cel care are și calitatea de consilier din partea PRO România, a spus cu subiect și predicat prin ce situație dramatică trece Spitalul Județean de Urgență Reșița. Asta în timp ce președintele Romeo Dunca visează la un modular care costă zeci de milioane pe care Consiliul Județean nu-i are sau spital nou-nouț. Până la ridicarea acestor clădiri noi, ce facem cu pacienții care mor astăzi?

„Am fost azi-dimineață pe secție. Nici un banal Furosemid nu există în spital. Mai pe românește, vorbim de bani, clădiri, dar pacienții ne mor în fiecare zi. Oameni buni, mor oameni în spital că nu avem bani să le dăm medicamente! Putem să vorbim până mâine, ne certăm, argumente pro și contra, dar nu avem medicamente, nu avem reactivi. Mie îmi este rușine să merg la vizită în fiecare zi și să le dau o listă de cumpărături, pentru că nu suntem la piață. Suntem pe lângă subiect cu toții! Vă rog să facem ceva să ajutăm spitalul. Să aibă materiale, consumabile, medicamente. Vă rog eu, ca medic și ca om!”, a răbufnit Caius Diaconescu.

caius diaconescu 1

publicitate ziar expresb 1000x100

Răspunsul lui Romeo Dunca a fost unul tranșant: „Noi nu suntem Ministerul Sănătății. Trebuie să înțelegeți că facem și noi în limita posibilităților. Faptul că mor oameni e o mare tragedie, dar nu este responsabilitatea noastră 100%”. În opinia președintelui Consiliului Județean, faptul că instituția pe care o reprezintă a dat, de-a lungul unui an, circa 9 milioane de lei poate celei mai importante instituții pe care o are în subordine este suficient, prin asta se traduce „îndeplinirea obligațiilor”. „Haideți să depășim momentul ăsta. Am vrea să avem o căruță care să meargă înainte, dar această căruță nu are cal. Anul ăsta nu avem cum.”, a mai completat Romeo Dunca.

Situația de la Spitalul Județean de Urgență Reșița este atât de disperată, încât în plină pandemie, când testarea ar trebui să fie una dintre principalele soluții, a rămas fără reactivi chimici. Fără aceștia, analizele de laborator sunt inutile, pentru că nu pot fi prelucrate. Consiliul Județean a virat spre Spital 250.000 de lei, situația fiind salvată. Pe moment! Dar pe pacienții internați, care nu au bani de medicamente, cine-i salvează…?

CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT. Spitalul Județean de Urgență Reșița, fără reactivi!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/