Aparatură de ultimă generație pentru cercetarea cancerului ajunge în vestul țării

untitled design set 970x90 px

Cel mai mare centru de terapii genetice și tratare a cancerului din Europa de Est, OncoGen, va primi aparatură de ultimă generație. Este vorba despre mai multe instrumente care vor permite efectuarea de experimente complexe ce ar putea duce la descoperirea unor noi terapii personalizate în cancer.

Mai multe aparate de ultimă generație vor ajunge la centrul OncoGen din Timișoara în următoarele luni. Achiziția se face în cadrul unui proiect transfrontalier în parteneriat cu Serbia, care are ca scop îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne. Astfel, la OncoGen vor ajunge două secvențializatoare genetice. Unul care permite secvențierea întregului genom uman și va putea identifica mutațiile apărute în cazul diferitelor tipuri de cancer și unul care facilitează identificarea terapiei țintite antitumorale, ca urmare a modificărilor genetice de la nivelul ADN-ului și ARN-ului în cancer.

Mai mult, centrul de la Timișoara va avea și o bioimprimantă 3D cu cameră sterilă care va putea genera modele tisulare, de la țesuturi normale până la tumori. Pe lista de achiziții sunt incluse și sisteme de izolare și purificare automată a ADN-ului, sisteme de testare a capacității funcționale a imunității, de procesare celulară, dar și un Thermocycler necesar pentru pregătirea probelor în vederea secvențierii genetice.

„Aceste aparate ne vor permite să explorăm în detaliu și să exploatăm răspunsul imun față de tumori. Având această abilitate sperăm să putem manipula, în viitor, acest răspuns utilizând celulele individuale ale pacienților, deci terapia individualizată, astfel încât propriul sistem imun al pacienților să recunoască și să distrugă tumora”, a explicat pentru Express de Banat Raul Pătrașcu, asist. univ. UMFT și cercetător la centrul OncoGen.

publicitate ziar expresb 1000x100

Reprezentanții OncoGen au anunțat că va fi livrat și un sistem integrat de telemedicină și PACS (Picture Archiving and Communication Systems), dedicat stocării și transmiterii securizate de date, imagini, filme din domeniul medical, în timp real. Sistemul asigură stocarea, prezentarea și distribuirea imaginilor achiziționate de echipamente utilizate în imagistica medicală și va permite comunicarea și transmiterea de date atât între partenerii din proiect, cât și cu spitalele din regiunea transfrontalieră România-Serbia.

Bugetul proiectului ROSECAN este de 12 milioane de euro, din care peste 3 milioane de euro sunt alocaţi centrului  OncoGen, iar contribuţia instituției reprezintă 2% din valoarea acestuia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/