Aparat de înaltă precizie pentru analiza oaselor, la Timișoara

aparat pentru analiza oaselor spital timisoara
untitled design set 970x90 px

Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara folosește un aparat de înaltă precizie pentru a stabili sănătatea oaselor.

Osteodensitometria este investigația care dă informații despre sănătatea oaselor și riscul producerii unor fracturi. Tehnica de evaluare imagistică permite stabilirea densității și rezistenței osoase.

DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) este dispozitivul medical utilizat în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara pentru diagnosticarea osteoporozei și evaluarea riscului de fracturi.

Aparatul, care este un instrument cu un nivel de precizie foarte ridicat, permite măsurarea densității osoase și a compoziției corporale. Dispozitivul utilizează două tipuri de raze X de energii diferite pentru a măsura cantitatea de țesut osos și grăsime într-o anumită regiune a corpului. Astfel, se poate determina densitatea osoasă și se pot identifica eventualele pierderi de masă osoasă asociate cu osteoporoza sau alte afecțiuni.

„Investigația este recomandată femeilor care au trecut de vârsta de 65 de ani, și asta pentru că riscul de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vârsta. De asemenea, se recomandă femeilor care au trecut printr-o menopauza prematură, deoarece scăderea nivelului de estrogen este asociată cu pierderea densității osoase”, spune conf. dr. Diana Manolescu, șeful Secției de Radiologie.

publicitate ziar expresb 1000x100

DEXA permite (pe lângă diagnosticarea osteoporozei și monitorizarea eficacității tratamentului împotriva acestei afecțiuni) și evaluarea compoziției corporale, distribuirea țesutului adipos și a masei musculare în diferite parți ale corpului.

„Investigația nu este complicată și nu durează mai mult de câteva minute. Aparatul realizează o măsurare și o analiză a densității osoase la nivelul coloanei lombare și a șoldului”, mai spune medicul timișorean.

Investigația se realizează în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie contra cost. Programările se pot face, de luni până vineri, între orele 08.00 si 14.00, la telefonul 0746741611.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/