Anul acesta, reșițenii spun pas sacrificării mieilor!

Doar o lună îi mai desparte credincioși de Sărbătorile Pascale, însă situația sacrificării mieilor încă nu este clarificată. Deocamdată reșițenii nu au unde să taie mielul.

Centrele provizorii pentru sacrificarea ovinelor sunt de domeniul trecutului. Noul regulament nu mai permite organizarea unor astfel de centre, ci impune tăierea mieilor în abatoare autorizate pentru acest lucru. Deși ar fi existat o derogare pentru orașele care nu au un abator de ovine, așa cum este Reșița, deocamdată județul nu are pare de nicio excepție.  „În momentul de față nu există niciun fel de derogare pentru noi, iar înștiințarea primită specifică doar faptul că mieii trebuie tăiați în abatoare autorizate. Când vom avea solicitări de la cetățeni, doar atunci, după ce obținem avizul favorabil, vom putea lua în considerare deschiderea unor centre provizorii”, a precizat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Dorin Imbrea, directorul executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare din județ.

CITEȘTE ȘI: REȘIȚENII NU AU UNDE SĂ-ȘI SACRIFICE MIELUL!

Așadar, cu o lună înainte de Sărbătorile Pascale reșițenii nu au unde să își sacrifice mieii. Conform DSV, această măsură este absolut necesară din cauza județelor în care există focar de scrapie, boala specifică ovinelor și caprinelor. „Se încearcă să se controleze mișcarea acestor animale între județe pentru că doar 19 sunt considerate libere de scrapie. În scopul apărării sănătății publice și protecției consumatorilor pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare este necesară intensificarea acțiunilor de supraveghere sanitară veterinară”, mai adaugă Dorin Imbrea.

banner 1000 x 100 hd