Anina-Belarus, întâlnire de afaceri şi promovare reciprocă

Însărcinatul cu afaceri al Republicii Belarus în România, Valery MROCHEK, a fost prezent astăzi în orașul Anina, unde s-a întâlnit cu primarul Gheorghe Românu, cu o parte a consilierilor locali şi cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Vizita se înscrie în campania de promovare a Aninei în rândul unor înalţi oficiali străini din ţara noastră şi de căutare a unor investitori în această zonă a Caraş-Severinului.

Ca să ajungi la un rezultat, nu trebuie doar să ai certitudinea unui contract. Să fii perseverent şi să prezinţi oraşul şi potenţialul său economic şi turistic unor oameni influenţi e poate în egală măsură de important… şi, vorba românului, încercarea moarte n-are. Oficialităţile din Anina continuă demersul de atragere a diplomaţilor străini aflaţi în România şi l-au convins pe reprezentantul Republicii Belarus, însărcinat cu afaceri în cadrul Ambasadei acestei ţări la Bucureşti, Valery MROCHEK, să facă un popas de o zi în fostul oraş minier. Şi acesta nu a venit singur, ci însoţit de managerul Estagroteh, dl Veaceslav Borta, care conduce una dintre firmele româneşti care fac afaceri cu produse din Belarus şi au succes pe piaţa tractoarelor, combinelor, maşinilor agricole, precum şi la asigurarea service-ului cu piese de schimb. În fapt, Republica Belarus este unul dintre principalii producători la nivel mondial de astfel de utilaje, cu o prezenţă importanţă şi la nivelul României. La Anina, oficialul belarus şi oamenii care l-au însoţit şi-au prezentat interesele de afaceri, dar şi ţara, deschizând o portiţă pentru aninenii care ar putea fi interesaţi de viitoare colaborări.

,,Ambasada se deplasează periodic în diferite regiuni din România şi organizează acţiuni comune, contructive cu Camera de Comerţ şi Industrie, cu primăriile. Astfel, am discutat cu primăria, am primit oferta, invitaţia, şi am reuşit să avem întâlnirea asta, aici. Astăzi am făcut prezentarea Belarusiei şi Româmiei la nivelul de colaborare comercial-economică şi am discutat despre perspectivele noastre de colaborare. Am făcut prezentarea producţiei noastre, avem dealeri regionali, la Timişoara, la tractoare, combine, maşini agricole şi facem o ofertă pentru dumneavoastră, pentru regiune şi avem un proiect pilot pentru început, aici la dumneavoastră“, a declarat oficialul din Belarus la întâlnirea cu presa cărăşeană.

Din păcate, prea puţini oameni de afaceri din Anina au dat curs invitaţiei lansate de primarul oraşului, Gheorghe Românu, de a veni la această întâlnire organizată la Centrul de Afaceri.

Și pentru că prietenia la Anina prinde rădăcini, un pin a fost plantat în curtea Centrului de afaceri, consfințind astfel relația care se dorește de lungă durată între orașul montan cărășean și țara soră mai mică a Rusiei, Belarus. De asemenea, însărcinatul cu afaceri al Republicii Belarus în România, Valery MROCHEK, a semnat în Cartea de onoare a Aninei și a plecat cu imagini cuprinse într-un frumos album de prezentare a zonei și a județului Caraș-Severin, oferit de administrația locală Anina împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647499347305″]

Indiferenţă, pierdere de timp sau lipsă de timp

Oportunitatea de a întâlni şi de a discuta cu un însărcinat cu afacerile în cadrul ambasadei unei ţări europene, fie ea şi vorbitoare de limba belarusă sau de orice altă origine, nu pare a-i atrage pe anineni. Doar o mână de oameni au venit joi, 11 septembrie, să-l cunoască pe cel ce reprezintă Republica Belarus în România, cu atribuţii de ambasador într-o perioadă de tranziţie la nivelul conducerii instituţiei diplomatice. Şi mai puţini au fost cei care s-au interesat de ceea ce Anina ar putea face pe plan economic, prin comerţ sau turism, cu posibili investitori din această ţară. Un bărbat din sală, care a dorit să rămână anonim, a spus că patronii sau administratorii de firme din Anina ,,nu-şi pierd timpul la taclale” şi că nu văd cum îi poate ajuta un anbasador venit la primărie. Un altul, om de afaceri şi consilier local, care nu a fost prezent la întâlnirea de la Centrul de Afaceri, ne-a mărturisit că a a avut prea multă treabă să ajungă, dar că ar fi fost şi o pierdere de timp, profilul său economic nefiind în concordanţă cu cel al afacerilor oferite de Belarusia. Probabil că o altă categorie dintre cei ce au afaceri în oraşul cărăşean a fost pur şi simplu indiferentă la demersul administraţiei publice locale.

O oază de verdeaţă, un peisaj plăcut

Însărcinatul cu afaceri al Republicii Belarus în România, Valery Mrochek, a mărturisit că pleacă de la Anina cu o impresie frumoasă asupra zonei, pe care o asemuieşte cu o oază de verdeaţă plină de viaţă. ,,Sunt uimit de natura şi forma zonei, de cum a fost aşezat oraşul. Se vede diferenţa mare, parcă e o altă ţară, cu mai multă verdeaţă, când am intrat de pe drumul de la Bucureşti. E altă natură, e mai verde. În restul ţării totul e uscat, aici totul trăieşte, ca într-un microclimat special“, a spus Valery Mrochek, care a precizat că această imagine asupra Aninei o va duce conaţionalilor săi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/