Andrei Ungur, după desfiinţarea postului de city-manager: „Majoritatea proiectelor la ceea ce s-a făcut până acum în Caransebeș au amprenta mea”!

Andrei Ungur nu știe dacă va sta cu mâinile în sân în ceea ce privește decizia lui Felix Borcean de a-i desființa postul de city manager cu acordul Consiliului Local.

Și asta pentru că există o singură condiție pentru ca o concediere să nu fie lovită de nulitate, și anume ca desființarea postului sa fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă. Și atunci, care este cauza serioasă în cazul lui Ungur?

Explicații are chiar Ungur, care spune că nu va lua nicio decizie până la primirea deciziei. „Aștept decizia de revocare, o să fie un preaviz și o să mă consult cu un avocat să vedem în ce măsură se poate ataca acest HCL”, spune Ungur declarând că nu este afectat de decizie atât de mult, cât este afectat de ceea ce lasă în urmă, făcând referire la proiectele la care a lucrat.

„Trei proiecte începute, depuse documentațiile unde sunt manager de proiect și sunt în faze avansate de evaluare, este ștrandul, proiect gândit de mine, început de mine, inclusiv ceea ce urmează să se întâmple la ștrand, îmi aparțin. Și aș putea să mai spun de locurile de joacă, de terenurile de sport… Şi, dacă stau bine să mă gândesc, majoritatea proiectelor la ceea ce s-a făcut până acum în Caransebeș au amprenta mea”, ne-a declarat Andrei Ungur.

Felix Borcean, trimis la Nelu Popa

Pe de altă parte, Andrei Ungur îl atacă pe primarul Felix Borcean, spunând că dacă vrea proiecte viabile la Caransebeș ar trebui să urmeze exemplul Reșiței, nu să trateze cu spatele oficiali de care depinde aprobarea proiectelor. „În urmă cu câteva zile, echipa Primăriei pe proiectul pentru reabilitarea Vilei Popov s-a întâlnit cu oficialii ADR Vest pentru discutarea detaliilor pe proiect, în Sala Mare a Primăriei, iar domnul primar se afla la dumnealui în camera de protocol, stătea cu secretarele… Era o chestiune de bun simț să vină să-i salute. Poate Felix Borcean îl va întreba pe domnul Nelu Popa (primarul Reşiţei, n.r.) cum procedează la asemenea vizite!”, mai spune Andrei Ungur.

Acesta i-a transmis lui Felix Borcean că nu e rău că acum el nu va mai fi în primărie să se ocupe de aceste proiecte, să învețe edilul măcar lucrurile uzuale care țin de protocolul dintre instituții. „Ce aș mai putea spune… Că administrația se face în primărie și nu la birturi. Proiectele se fac în primărie și nu cu diverse personaje care sunt nu aproape de PNL. Și asta luați-o ca un reproș adus administratorului, nu omului Felix Borcean. I-am spus tot timpul că nu vorbim lucruri politice în primărie, dar cât încerci toată săptămâna să-l abordezi pe probleme de administrație și el îți acordă 5 minute la o țigară, ce să mai zici?”, a mai zis Andrei Ungur.

Edili conduşi de aparatul din subordine?

Ne-am interesat ce înseamnă acest post de city manager și de ce a fost înființat în urmă cu aproape 15 ani, din nota de fundamentare pentru înființarea postului în Legea administrației publice locale.

„Primarul este ales în mod direct, prin vot uninominal, să conducă administraţia unei unităţi administrativ-teritoriale: comună, oraş, municipiu. Oricine poate ajunge primar, dacă întruneşte un număr suficient de voturi. El poate fi o persoană respectabilă, plină de bune intenţii, dar nu neapărat un bun manager. Să nu uităm, el este ales şi nu numit în baza unui concurs. Acelaşi discurs este valabil şi pentru viceprimari. Prin urmare, ne putem găsi în situaţia în care atât primarul, cât şi viceprimarul, repet, oameni remarcabili, dar inocenţi în administraţie şi management, trebuie să conducă instituţiile din subordine. Si nu puţine! Ei, cu siguranţă, vor fi conduşi, direct sau indirect, de aparatul din subordine. Adică de funcţionari, manageri, care nu au autoritatea obţinută prin sufragiul universal. Ceea ce nu e normal. În aceste condiţii, legiuitorul a oferit soluţia administratorului public. Mărturisesc că în 2001, fiind deputat in Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor, am contribuit împreună cu Victor Dobre la formularea articolelor cu pricina”, spunea Viorel Coifan, fost deputat de Timiș și fost consilier al primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu în 2006.

CITEŞTE ŞI: Tămășilă și Pop s-au sacrificat pentru Felix Borcean. Miza?!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/