Ziua Națională a României… Zi în care mulți cetățeni, ținând cont de împrejurări: răutate, sărăcie, nedreptate, se întreabă, într-un mod absolut firesc, dacă-și mai pot iubi țara, dacă mai pot crede în schimbare sau dacă ceva îi mai leagă de locul pe care l-au lăsat pentru un trai mai bun, dincolo de granițe. Deși înțeleg perfect starea generală de nemulțumire, Andrei Plujar, candidat pentru un fotoliu în Camera Deputaților, şi Luminiţa Dolângă, varianta aleasă de alianţa USR-PLUS pentru Senatul României, le prezintă oamenilor câteva motive pentru care bătălia pentru o viață mai bună acasă merită continuată.
„Dacă e să fim sinceri cu noi, cu siguranță, toți am avut momente în care ne-am întrebat: «Mai pot iubi România?». Înconjuraţi de sărăcie, de nedreptăţi şi de răutate, primul gând care-ţi vine în minte despre România este că vrei să o uiţi, să o laşi pentru o ţară altfel, că ţi-e jenă că eşti român, că ți-e frică să iei viața în piept, aici, de unul singur. Şi totuşi, după secunda de furie, îţi dai seama că iubeşti România!”, a scos în evidență tânărul politician.
În ciuda faptului că a avut ocazia să viziteze multe țări, Plujar dă de înțeles că a păstrat amintirile frumoase, dar și-a dorit mereu să revină și să rămână în locul unde-i sunt părinții, prietenii, acolo unde cultura și istoria merită transmise din generație în generație, asta pentru a putea face ca lucrurile bune într-adevăr să se-ntâmple:
„Am colindat multe țări prin lume. Mi-a placut peste tot unde am fost și m-am întors cu amintiri frumoase, însă tot acasă m-am întors cu drag, la serviciu, la parinții, prietenii și colegii mei, pentru că, oricum ar fi în lume, vreau să vorbesc limba mea, printre ai mei. Iubesc România pentru frumusețea ei, pentru cultura și istoria ei, pentru lecțiile de viață și pentru oamenii calzi și buni care mai există aici și pentru care merită să lupți zi de zi! Iubesc România pentru că este ţara părinţilor, bunicilor şi străbunicilor mei. Şi pentru că, undeva, într-un sat din Caraș-Severin, există un loc în care eu sunt «acasă». Și nu mă văd altfel decât român! La mulți ani, țara mea! La mulți ani, dragi români!”.
Tot cu scopul de a-i determina pe cetăţeni să nu renunţe la ideea de a avea „o ţară ca afară”, Luminiţa Dolângă le-a scos în evidenţă oamenilor care sunt bogăţiile ţării, bogăţii care, puse în valoare, îşi pot recâştiga stălucirea de altădată:
„Nicio țară nu e mai frumoasă decât țara în care te-ai născut și trăiești, niciun aer nu e mai curat decât cel pe care îl respiri în pădurile ei, nicio apă nu e mai cristalină decât cea care curge lin printre stânci. Să îți iubești țara înseamnă să îi cunoști graiul și obiceiurile, să-i prețuiești cultura și tradițiile și să le duci mai departe copiilor tăi. Să îți iubești țara înseamnă să lupți pentru ea, să te implici, să faci din ea «o țară ca afară», să dai fără să ceri în schimb, să te sacrifici pentru binele semenilor tăi. Patriotismul se dovedește, în primul rând, prin ceea ce face fiecare dintre noi, zi de zi, pentru ca această țară să țină drumul drept spre libertate, democrație și prosperitate. Să ne iubim țara cu ochii deschiși, să nu lasăm pe nimeni, niciodată, să ne fure viitorul și dorința de a trăi mai bine aici, la noi acasă. La mulți ani, România, la mulți ani, români!”.