Ana Munteanu, sancționată cu pierderea indemnizației de consilier local pentru o perioadă două luni

Consilierii locali ai Timișoarei au sancționat-o pe Ana Munteanu după episodul din 20 martie când alesul local USR a descins în restaurantul hotelului Del Corso ca să demaște funcționarea localului în ilegalitate pe perioada carantinei. Valoarea indemnizației de consilier local aferentă unei luni este de 1.095 lei. 

Sancțiunea a fost propusă de Roxana Iliescu, de la Pro România. Iliescu a inițiat un proiect de hotărâre în care argumentează conduita abuzivă a colegei de la USR, Ana Munteanu.

„Nu facem nicio poliţie politică. Este o prerogativă pe care consilierii locali o avem, este prevăzută în Codul Administrativ, la art. 233. Eu am optat pentru această sancţiune care prevede retragerea indemnizaţiei pe două luni de zile, tocmai pentru că, colega noastră a acţionat în calitate de consilier local. Ana Munteanu a declarat următoarele: «având în vedere că pe întreaga perioadă a mandatului, aleşii locali se consideră în exerciţiul autorităţii publice, m-am deplasat la locaţia respectivă, având asupra mea legitimaţia de consilier local. Am fost în interes de serviciu» Descinderea abuzivă a doamnei consilier a avut loc în urma dezbaterilor pe care le-am avut în 16 martie, în consiliul local, consecinţa a fost această descindere. Noi în calitate de consilieri locali nu avem o autoritate în aplicarea legii. Doamna consilier a încălcat mai multe articole din Codul Administrativ care prevăd obligaţiile consilierilor locali.”, a spus în ședința CL Timișoara, Roxana Iliescu.

Consilierii USR au anunțat că vor vota în favoarea sancționării Anei Munteanu care, de altfel, a absentat de la ședință.

„Doamna Ana Munteanu a avut în calitate de consilier local un comportament greșit și ea a recunoscut acest lucru. Acțiunea pe care a întreprins-o nu poate fi delimitată de calitatea sa de consilier local. Grupul USR PLUS consideră că se impune o sancțiune în cadrul consiliului pentru ce s-a întâmplat și va vota pentru propunerea doamnei Iliescu. Acum, dezbaterea ar trebui să se liniștească și să ne întoarcem la un discurs civilizat și la adevăratele probleme cauzate de situația de pandemie în care ne aflăm.”, a spus consilierul USR PLUS Dan Reșitnec.

Decizia sancțiunii a fost luată cu 21 de voturi „pentru” și o abținere. Primarul Dominic Fritz s-a delimitat de acțiunea consilierului local, ulterior USR Timiș a suspendat-o pe Ana Munteanu din partid pentru un an.

CITEȘTE ȘI: Ana Munteanu, suspendată din USR Timiș pentru 1 an. S-a substituit instituțiilor statului și a făcut o eroare de judecată