Timișoara, liberă de carantină. CJSU a respins prelungirea restricțiilor suplimentare pentru întreaga zonă metropolitană

CJSU Timiș a votat împotriva prelungirii carantinei zonale. Pentru menținerea restricțiilor au fost doar 5 voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri. Prefectul de Timiș a votat împotriva carantinei, așa cum de altfel a fost și avizul inspectorilor DSP Timiș. Cei de la INSP nu au fost de acord cu ancheta făcută de inspectorii de sănătate din județ. 

Astfel, carantina zonală a Timișoarei și comunelor Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc expiră la miezul nopții.

DSP a trimis către INSP, în cursul zilei, propunerea de ridicare a carantinei, însă analiza de risc a inspectorilor de sănătate nu a fost aprobată de cei de la INSP, spune prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth.

leader board 728 x 90 px

„Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul ședinței CJSU s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală. În cadrul CJSU Timiș nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri. De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil și în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp.”, a explicat Nemeth.

Prefectul spune că în ultimele săptămâni de carantină, trendul ascendent al infectărilor a fost mult încetinit.

Timișoara și toate localitățile din județul Timiș cu rata peste 7,5 la mia de locuitori rămân însă sub incidența restricțiilor naționale. Astfel, în Timișoara, programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 05.00 și 18.00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20.00 se poate circula doar pentru excepțiile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

Dacă incidența scade sub 7 la mia de locuitori, programul cu publicul al operatorilor economici se va reduce doar vineri, sâmbătă și duminică și se va menține pentru aceste zile ora 20.00 ca oră limită pentru circulația fără declarație sau adeverință.

În zilele de luni – joi, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21:00, iar ora limită pentru circulația fără adeverință sau declarație va fi ora 22:00.

„Am speranța că timișorenii și timișenii vor respecta restricțiile stabilite la nivel național și că vom putea continua scăderea ratei de infectare și fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităților, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor. Sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri, așadar, facem apel să vă îngrijiți atât pe dumneavoastră cât și pe cei dragi și programați-vă pentru vaccinare.”, este apelul prefectului de Timiș.

CITEȘTE ȘI: Ultima zi de carantină în zona metropolitană Timișoara. Pozițiile lui Fritz și Nica cu privire la ce ar trebui să se întâmple pe mai departe