Amenda primită de compania de termoficare a Timișoarei a ajuns la 33 milioane de euro, susține PSD: „Vreți să falimentați Colterm?”

ritivoiu

Social-democrații timișoreni susțin că Primăria Timișoara pregătește majorarea gigacaloriei și spun că măsura ar fi cauzată și de faptul că administrația nu are bani ca să achite toate facturile neonorate către Colterm, respectiv amenda pe care compania de termoficare a primit-o prin neachiziționarea certificatelor verzi. În plus, mai sunt și alte creșteri de tarife pe care administrația Fritz le-ar pregăti pentru timișoreni, în perioada următoare, mai susțin cei de la PSD. 

Mihai Ritivoiu, președintele PSD Timișoara, spune că administrația Fritz pregătește majorarea gigacaloriei și îi întreabă pe edilii locali dacă scopul lor este să falimenteze Colterm, în contextul în care nu a fost achitată până acum, spre exemplu, amenda primită pentru neachiziționarea certificatelor verzi.

„Pe lângă amenda de 21 de milioane de euro, tot nu s-au plătit certificatele, s-au plătit doar vreo 70 de mii din 270 de mii. Prețul a crescut de la 40 de euro la 60 de euro. Sunt 12 milioane. Cu alte 21 avem deja 33 de milioane de plată. Pe lângă acestea, aveam certificatele din acest an. Să rotunjim la 200 de mii, mai avem încă 12 milioane de euro, ne ducem la 45 de milioane de euro. Și dacă nu se vor achita până în aprilie nu se achită toate sumele pe certificate, mai încasăm o amendă de 21 de milioane de euro. Ce aveți de gând să faceți cu cele 45 sau 66 de milioane de euro? De unde îi plătiți? Vreți să falimentați Colterm și să puneți mâna pe terenul de 50 de hectare din Calea Șagului?”, îi întreabă Mihai Ritivoiu pe reprezentanții Colterm și pe cei ai Primăriei Timișoara.

La aceste sume se adaugă, mai spune Ritivoiu, și alte datorii pe care compania de termoficare le are.

„Există facturi de 70 de milioane de lei emise de Colterm către primărie care nu sunt achitate. Mai mult, există o serie întreagă de pierderi induse ce trebuie plătite. Ele se constituie din: pierderi financiare de 31 de milioane de lei cu o documentație depusă în acest sens la primărie acum 2 ani. Alte pierderi financiare de 31 milioane lei și pierderi tehnologice de încă 50 de milioane de lei – care reprezintă pierderile din rețea. Interesant că aceste pierderi, de 50 de milioane de lei, sunt prinse în bugetul Colterm din acest an, dar nu au fost achitate. Așadar, 112 milioane lei pierderi induse pe care primăria ar trebui să le plătească la Colterm, pe lângă cei 70 de milioane de lei, facturi emise neplătite de primărie. În acest ritm, vom da faliment ca oraș.”, a spus președintele PSD Timișoara.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Ritivoiu mai spune și că administrația locală s-ar pregăti și pentru alte majorări de tarife pentru servicii oferite timișorenilor. Este vorba despre cele la curățenie sau abonamente și bilete RATT.

„În aceste zile mișună prin consiliul local tot felul de proiecte prin care se intenționează să aibă loc scumpiri majore.  Totodată, se intenționează un fel de privatizare a Timpark, în care se dorește ca serviciile de parcare să fie preluate direct la nivelul primăriei și să se taxeze locurile de parcare dintre blocuri. De bine, de rău, Timpark este un sistem funcțional și ne vom opune oricăror tentative de experimente financiare ale primăriei. Vom fi foarte atenți la procentul cu care se vor majora aceste tarife, nu e nimeni absurd, în măsura în care crește gazul, nu putem ca din aceste majorări să cârpim alte găuri. Însă ce legătură are creșterea cheltuielilor cu materialele de construcție și energia cu gunoiul? Dacă se fac aceste majorări pentru a cârpi anumite găuri din buget aș spune că mai degrabă să nu mai facă festivaluri LGBT din banii contribuabililor, decât să pună alte biruri că nu sunt în stare să se organizeze.”, a conchis Mihai Ritivoiu.

Recent, social-democrații au anunțat și că se opun majorării taxelor locale. Consilierii PSD spun că vor depune trei amendamente la proiect.

CITEȘTE ȘI: PSD spune „stop noilor biruri fiscale useriste”, pregătite de Primăria Timișoara

publicitate si promovare online banner maxagro