Ambulanțierii, tratați cu reticență de către pacienți: „Parcă am ajuns o nație de spălați pe creier”

vaccin covid
untitled design set 970x90 px

Medicii și asistentele de la Serviciul de Ambulanță Timiș spun că sunt tratați cu reticență de pacienții sau de aparținătorii care le solicită serviciile medicale și spun că oamenilor le este teamă să nu le aducă virusul în case, atunci când intră la consult. Asistentul șef al serviciului vorbește despre lipsa de logică a românilor atunci când vine vorba de imunizarea împotriva coronavirusului și pune acest fapt pe lipsa de educație.

Despre epuizarea medicilor și a asistentelor de la Serviciul de Ambulanțe Timiș a vorbit și directorul instituției, în condițiile creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri. Iancu Leonida s-a arătat supărat pe faptul că eforturile corpului medical sunt tratate cu indiferență de oamenii, care, mulți dintre ei, refuză vaccinarea.

CITEȘTE ȘI: Epuizați și cu nervii la pământ. Medicii și asistenții de pe ambulanță înfruntă tot mai greu valul pandemic

La rându-i, asistentul șef al Serviciului de Ambulanță Timiș, povestește despre cum sunt tratați medicii chemați la intervenții. Au fost zile în care numărul solicitărilor în 24 de ore a fost peste 1.000.

„Indiferent cât de odihnit ești, la un moment dat, dacă vine un val de solicitări peste tine, e normal să obosești  repede. Sunt epuizați fizic și psihic, mai ales. Spun psihic pentru că avem așa o reticență din partea pacienților,  atât în ceea ce privește apariția noastră în casele lor. Am avut o colegă care mi-a spus aproape printre lacrimi că i s-a spus de către aparținătorul unui pacient «vă rog frumos să nu vă așezați pe scaun, consultați-mi mama, dar vă rog frumos să nu vă atingeți de nimic, să nu vă așezați undeva». N-avea intenția oricum să se odihnească pe vreun scaun în casa acelor pacienți, dar ne mai punem trusa pe undeva, avem o fișă de solicitare pe care o mai punem pe masă ca să completăm câteva date. Panica era că și noi suntem infectați. Este așa, ceva foarte interesant. Sunt panicați că le aducem Covid în casă, că noi suntem infectați, dar, în același timp, dumnealor nu sunt vaccinați, că nu există Covid. E o inadvertență în gândire. Ne izbim de asta și ne întrebăm unde a dispărut logica oamenilor, a românilor.”, a declarat Liliana Dohotariu.

„Suntem dezamăgiți, dar asta nu înseamnă că nu ne punem în slujba pacienților”

publicitate ziar expresb 1000x100

Liliana Dohotariu explică importanța vaccinării împotriva Covid-19.

„Noi ne aflăm acum aici și stăm de vorbă pentru că au existat vaccinurile cu zeci de ani în urmă. Și vaccinul ăsta… toată lumea lovește în el că este apărut mult prea repede, motiv pentru care se crede că nu vor avea efect și că vor avea tot felul de complicații la distanță. Lucru total neadevărat. Vaccinul este studiat, el nu a fost studiat ca vaccin în sine pentru Covid-19, pentru că nu se știa că va apărea Covid-19, dar substanța activă din el e studiată de ani de zile în laborator ca să stea la baza tratamentului cancerului. Deci se știe că nu face rău această substanță. Care va fi eficiența împotriva Covidului? Asta poate ne putem pune semne de întrebare. Drept dovadă și avem niște date. Nu e o imunitate a la long câștigată, dar e pe un termen suficient de timp, ne revaccinăm, câtă vreme nu îți aduce deservicii în sănătate majore, nu înțeleg de unde reticența.”, a explicat asistentul șef al Serviciului de Ambulanță Timiș.

Chiar suntem dezamăgiți, asta nu înseamnă că nu ne punem în slujba pacienților, mai spune Liliana Dohotariu.

„Noi întrebăm pentru noi dacă sunt vaccinați, dar nu ne interesează ca știu dacă îi pun oxigen sau nu. Doamne ferește. În fața ta ai tot timpul un suferind și îl tratezi ca pe un pacient, nu ca pe un vaccinat sau nevaccinat. E clar că e opțiunea fiecăruia. (…) Dacă nu câștigăm acea imunitate de turmă, acest virus va suferi mutații, se va întâmpla să apară un virus autohton. O să ne trezim cu un Covid-19 de România. Ceea ce este foarte rău. Prin imunitatea de turmă asta trebuie să facem, să nu mai dăm voie acestui Covid-19 să apară sub altă formă. Așa îl vom stârpi. Altfel, cu cât mai puțini vaccinați, cu atât va avea timp să își facă de cap virusul. Sunt stupefiată să aflu că suntem pe primul loc în Europa la rata mortalității la milionul de locuitori și pe penultimul loc la vaccinare. Pe mine mă deranjează și mă duce cu gândul unde sunt acei români deștepți.  Ce e surprinzător că și dintre intelectuali sunt mulți nevaccinați. E urât ce spun. Că zici prostimea nu se vaccinează. Nu e așa. Sunt foarte mulți cu școli care nu se vaccinează. Parcă am ajuns o nație de spălați pe creier.”, a concluzionat Dohotariu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/